Cerere scăzută de miei, în prima zi de lucru a pieţei Brestei

0
423

Ieri şi-a deschis porţile singurul spaţiu autorizat din Dolj pentru comercializarea şi sacrificarea mieilor de Paşte. Situat în piaţa Brestei din Craiova, locul este amenajat potrivit standardelor sanitar-veterinare. La ora 11:00, puţin peste 30 de miei fuseseră sacrificaţi, preţul stabilizându-se la 9-10 lei/kg, în viu, de la 12 lei cât se ceruse la prima oră. Oferta era generoasă, dar clienţii încă se lăsau aşteptaţi. Prin vânzători am întâlnit un cioban cu tradiţie, care ne-a destăinuit câteva dintre secretele meseriei, dar şi greutăţile prin care trec, în ultima vreme, oierii.

miei (3)Ca şi anul trecut, în piaţa Brestei din Craiova s-a deschis singurul spaţiu autorizat în vederea sacrificării mieilor de Paşte. Ieri a fost prima zi de activitate, aici. Peste 200 de miei şi câţiva iezi erau pregătiţi pentru vânzare. Cu greutate între 25 şi, foarte rar, peste 30 kg, miei păreau în marea majoritate destul de mici. Probabil pentru că Paştele este sărbătorit la scurt timp după ieşirea din iarnă, ne-a precizat un cioban.

          Taxa de sacrificare este de 22 de lei/cap de animal. Reprezentanţii DSVSA Dolj verifică fiecare animal în parte, solicită actele de provenienţă, păstrează crotaliile şi ştampilează carcasa de miel pentru a certifica că totul este în regulă din punct de vedere sanitar-veterinar.

Iniţial 12-13 lei/kg, dar spre amiază cobora la 9 lei!

mieiNumărul ofertanţilor nu era nici prea mare, dar nici prea mic; 6 mijloace de transport fiind parcate pentru a-şi expune marfa. Clienţi nu erau prea mulţi, ieri, până la ora prânzului. Un lucru era cert: se sacrificaseră, deja, la ora 11:00, 32 de miei.

          Potrivit măcelarilor aflaţi la punctul de sacrificare, dintr-un miel de 25 de kg rămâne o carcasă de aproximativ 13 kg. Organizatorii se aşteaptă la o creştere a cererii abia în zilele de miercuri şi joi, pe măsură ce Paştele se apropie. „Punctul de vânzare şi tăiere a mieilor din Piaţa Brestei îşi va desfăşura activitatea începând de luni, 10 aprilie, şi până sâmbătă, 15 aprilie 2017, inclusiv, funcţionând pe aceleaşi principii ca şi un abator. Dispune de spaţii dotate cu apă potabilă caldă şi rece, fiind prevăzut cu toate ustensilele necesare acestor operaţiuni, inclusiv cu asomator şi staţie de sterilizare a cuţitelor. Sacrificarea se va derula între orele 8.30 – 17.30, fiind efectuată doar de măcelari autorizaţi, cu analizele medicale la zi, iar carcasele de miel vor fi verificate de un medic veterinar, care le va aplica marca de sănătate înainte de a fi înmânate cumpărătorilor. În acest punct de comercializare şi sacrificare pot fi vânduţi şi tăiaţi numai miei crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare”, ne-a precizat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova.

„Dacă nu-i vând, îi bag la stână”

miei (1)Printre vânzători îl întâlnim pe Nicolae Iancu, un bărbat de statură medie, cu accent ardelenesc, o mustaţă ce-l personaliza puternic printre ofertanţi. Intrăm în vorbă cu acesta. Aflăm din capul locului că se trage dintr-o familie de ciobani, cu tradiţie, din judeţul Sibiu. De ceva vreme stă pe dealurile Bucovăţului doljean, unde are grijă de cele 500 de mioare. Fiii săi îi sunt cel mai de preţ sprijin. „Nu ştiu cât o să mai rezistăm în aceste condiţii. Am venit cu 35 de miei acum şi am vândut doar 3. O să mai negociem, că doar nu trebuie să fiu nevoit să-i duc înapoi la stână. Când mă gândesc că i-am ţinut numai cu porumb de la Crăciun încoace, nu ştiu ce să mai fac! Porumbul este 7.000 de lei (n.r. – lei vechi) kilogramul. Lucerna o iau cu 20 lei balotul. Bag 3 milioane de lei (n.r. – lei vechi) pe zi în cei 200 de miei pe care îi am. Sunt vremuri foarte grele. Carnea curată, naturală, nu se mai caută prin magazine. Sunt supermarketurile pline de tot felul de porcării. Fiii mei mi-au spus că sunt hotărâţi să plece afară, pe tir, decât să muncească, aici, la stână, pe nimic. Şi, nu au dreptate? Au!” ne-a destăinuit cu amărăciune, Nicolae Iancu.

Cum să coste brânza 6-7 lei, când laptele e 3 lei litru?!

miei (2)Omul se mai plânge şi de faptul că foarte greu mai găseşti ciobani în zilele actuale. „Un cioban îţi ia 2.000 de lei lunar, te aşteaptă pe tine să-i duci cafeaua, ţigările. Iar noi, proprietarii de oi, am ajuns să le fim slugi lor. Am 500 de oi, muncesc de la 4:oo dimineaţa şi până târziu în noapte. Dar, acum, văd că nu se mai poate şi cred că ne paşte falimentul”, a mai spus acesta.

          Dincolo de cuvintele sale, pline de revoltă şi mustind de amărăciunea strânsă în ani şi ani de trudă, ne întrebăm cât adevăr este în tot ce spune. Şi, o confirmare ne vine chiar din acelaşi perimetru. Ne aruncăm o privire spre latura din dreapta a spaţiului de sacrificare. Ce vedem? Peste 30 de piei de miel stau aruncate într-un jgheab. Nimeni nu se înghesuia să le ia, chiar dacă şi acestea au intrat în preţul de cumpărare. Ce-ar face cu ele, de vreme ce nu mai există vreun centru de colectare de profil. Iar, dacă ne uităm prin galantare şi vedem că brânza are preţuri de la 6-7 lei/kg, o „Feta” cu te miri ce ingrediente, care mai de care mai dubioase, îi dai dreptate oierului Nicolae Iancu. Când litrul de lapte se vinde prin pieţe între 2,5 şi 3,00 lei litru; să spui că vinzi brânză făcută din lapte, la preţul de 6-7 lei/kg, e de-a dreptul o minciună sfruntată.

          Îl lăsăm pe sibianul de origine pentru că, între timp, îşi făceau apariţia doi reprezentanţi ai DSVSA Dolj, sosiţi să verifice respectarea procedurilor de lucru, aceştia intrând în dialog cu oierul, iar noi mergem spre alţi vânzători. Găsim într-o remorcă şase iezi. Destul de mici, fragili şi speriaţi. Preţul cerut cumpărătorilor era de 9 lei/kg în viu. Dar, văzându-i atât de slăbuţi, nimeni nu se încumeta să bată palma. Probabil, în carcasă, dacă mai rămâneau 4 kg!