Comănescu despre noii ambasadori: Voi lua măsuri dacă nu performează. Dimensiunea economică va conta

0
230

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, susţine că nu va ezita să ia măsurile care se cuvin dacă noii ambasadori nu vor performa la nivelul aşteptărilor, avertizând totodată că dimensiunea economică va conta mai mult decât până în prezent.

”Domnii ambasadori români trebuie să fie conştienţi de faptul că în evaluarea performanţei misiunilor pe care le conduc, dimensiunea economică, performanţa în domeniul economic va conta mult mai mult decât până acum. (…) În primul rând, cei care sunt trimişi să reprezinte România într-o zonă sau alta trebuie să cunoască foarte bine atuurile economice ale României. În al doilea rând, cei care sunt trimişi trebuie să înţeleagă foarte bine mecanismul economiei din ţările în care sunt acreditaţi şi să informeze. E foarte bine să sprijinim direct operatorii economici, dar pentru a sprijini autorităţile române în a elabora politici pe termen mediu şi lung de dezvoltare a relaţiilor economice cu o zonă sau alta este nevoie să beneficiem de proiectarea evoluţiilor dintr-o ţară sau alta şi de oportunităţile care se deschid pentru ţara noastră într-o ţară sau alta, iar aici e foarte important rolul celor pe care îi trimitem acolo. Diplomaţii noştri trebuie să susţină direct pe reprezentanţii comunităţii de afaceri români, care ei înşişi caută oportunităţi”, a spus Comănescu, sâmbătă seara, la Digi 24.

Referindu-se la cei 19 ambasadori înaintaţi de preşedintele Klaus Iohannis joi Parlamentului, el a arătat că majoritatea sunt diplomaţi de carieră, tineri, dar cu experienţă, cu ”unele mici excepţii”. ”Acolo unde există situaţii în care avem de a face cu persoane, personalităţi, care cunosc foarte bine o anumită zonă, o anumită ţară, care sunt foarte bine cunoscute în zona respectivă, care prin activitatea pe care au desfăşurat-o, în planul politic, fie el intern sau extern, în relaţiile internaţionale, în instituţii internaţionale, evident că în asemenea situaţii e foarte bine să avem şi diplomaţi care nu intră neapărat în categoria diplomaţilor de carieră, dar care repet, au dovedit prin tot ceea ce au făcut capacităţi de a performa la nivelul cel mai înalt în acest domeniu”, a explicat ministrul motivele apariţiei pe listă a unor persoane care nu sunt diplomaţi de carieră, cum ar fi cazul consilierului prezidenţial Dan Mihalache.