Au început plăţile APIA către fermiei

0
405

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), conform calendarului şi obiectivelor stabilite de ministrul Achim Irimescu împreună cu managementul instituţiei subordonate sus-menţionate, a început autorizarea în data de 7 aprilie, iar din 8 aprilie, a debutat efectuarea plăţilor finale aferente cererilor unice de plată – Campania 2015.

Plăţile se efectuează progresiv, începând cu 8 aprilie 2016, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate şi validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea. Fiind vorba de o aplicaţie mult mai elaborată faţă de cea după care s-au efectuat plăţile în trecut, MADR apreciază eforturile depuse de funcţionarii APIA şi specialiştii consorţiului care a elaborat soft-ul de a respecta cu stricteţe termenele planificate şi comunicate, astfel încât fondurile să ajungă cât mai repede la fermieri, la beneficiari. „Precizăm că funcţionarea modulului care asigură plăţile finale valorifică activitatea laborioasă de dezvoltare şi implementare a tuturor celorlalte module care susţin fluxurile operaţionale ale APIA”, se arată într-un comunicat de presă al APIA.

La data de 7 aprilie 2016 erau pregătite pentru plată 536.160 cereri unice în sumă totală estimată de 300 milioane euro. Dintre acestea, o primă tranşă de 27.273 cereri, în sumă totală de 13.687.915 euro, au fost plătite în cursul zilei de vineri, 08 aprilie a.c. Menţionăm că aceste prime plăţi sunt efectuate către fermierii care au solicitat plata pentru schemele din sectorul vegetal.

Până la acest moment, schemele care se autorizează la plată sunt următoarele: schema de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha; plata redistributivă: primul interval: 1 – 5 ha inclusiv, în cuantum de 5,00 euro/ha; al doilea interval peste 5 ha şi până la 30 ha inclusiv, în cuantum de 51,07 euro/ha; plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha; plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha în cuantum de maxim 1250 euro; ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,19 euro/ha.