Mieii de Paşti vor fi cumpărați din Piața Chiriac

0
370

Craiovenii își vor putea alege, ca și până acum, mieii pe care și-i doresc pentru masa de Paște. Deși se punea problema ca animalele să nu mai fie sacrificate în nici o piață din Craiova, iar carnea să provină doar din abatoare, administrația piețelor a obținut, totuși, avizul pentru a deschide un punct de sacrificare, care să aibă toate dotările, în Piața Chiriac.   

Punctul de sacrificare urmează să fie deschis, începând de luni, 14 aprilie, în Piaţa Chiriac din Craiova, și va rămâne deschis până sâmbătă, pe 19 aprilie, în ajunul sărbătorii Paștelui. „Îi aşteptăm săptămâna viitoare în Piaţa Chiriac atât pe cumpărători, cât şi pe comercianţii de miei interesaţi să-şi vândă marfa în cele mai bune condiţii”, a menţionat Claudiu Neagoe, directorul general al SC Piețe și Târguri Craiova SRL. Piața Chiriac este, în felul acesta, deschisă după o perioadă de timp în care autoritățile locale au decis că este mai bine să-i mute pe comercianții de legume și fructe în târgul de pe Caracal, rezolvând, în felul acesta, și aglomerația care se crea în zona respectivă.

Carnea ar fi trebuit să vină doar din abatoare

Iniţial, se stabilise la nivel naţional că, potrivit normativelor europene, sacrificarea animalelor – inclusiv a mieilor de Paşte – trebuie să se realizeze numai în abatoare specializate, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare. În judeţul Dolj există doar patru asemenea abatoare – unul în Podari şi trei în Craiova. „Am dorit să venim în sprijinul celor care nu doreau să cumpere carnea de miel direct din măcelării, ci să-şi aleagă singuri mieii, pe care să-i sacrifice în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar. În acest sens, am făcut demersuri pentru a obţine aprobarea temporară de amenajare a unui punct de sacrificare a mieilor în Piaţa Chiriac din municipiu”, a menționat directorul piețelor.

Carcasele vor fi verificate de medicii veterinari

Punctul de tăiere a mieilor din Piaţa Chiriac va funcţiona pe aceleaşi principii ca şi un abator, pentru a corespunde normativelor europene. Va dispune de spaţii dotate cu apă potabilă caldă şi rece, unde vor avea loc asomarea şi tăierea animalelor, dar şi de ustensilele necesare acestor operaţiuni, inclusiv de asomator şi staţie de sterilizare a cuţitelor. Sacrificarea va fi făcută de măcelari autorizaţi, iar carcasele de miel vor fi verificate de medicii veterinari, care le vor aplica marca de sănătate înainte de a fi înmânate cumpărătorilor. În acest punct de sacrificare vor putea fi tăiaţi numai miei crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate  documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare.

Se aşteaptă aceleași prețuri de anul trecut

„Am dorit de la bun început să oferim craiovenilor posibilitatea de a-şi alege direct de la comercianţi mieii pe care îi doresc pentru masa de Paşte. Ne bucurăm că demersurile noastre pentru păstrarea acestei tradiţii au găsit înţelegere la Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, care a acceptat amenajarea acestui punct de sacrificare a mieilor din Piaţa Chiriac”, a mai spus directorul Claudiu Neagoe. Cât privește prețul pe kilogramul de carne, reprezentanții administrației piețelor speră ca persoanele care vor veni cu mieii la comercializare să nu crească prețurile peste nivelul celor de anul trecut. Un argument în acest, avansat de SC Piețe și Târguri SRL, este faptul că vânzătorii nu for fi taxați mai mult decât în 2013, iar condițiile pentru comerț vor fi mult îmbunătățite. Anul trecut, mieii au fost comercializați la prețul de 9 lei pe kilogramul în viu și 20 de lei pe kilogramul de carne.