Inculpaţii din dosarul prejudicierii Cargill Podari, arest la domiciliu

0
138


Cei trei bărbaţi arestaţi în dosarul prejudicierii firmei Cargill Podari au scăpat din puşcărie. Magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis, marţi, ca doi dintre ei să fie arestaţi la domiciliu, faţă de al treilea fiind dispusă măsura controlului judiciar. Cei trei, împreună cu o laborantă de la firma Cargill, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru înşelăciune, în sarcina lor fiind reţinut faptul că au creat un prejudiciu de peste 2,3 milioane lei societăţii din Dolj.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis, marţi, să admită contestaţiile formulate de inculpaţii Ţînţu Marius Cristian, Chereji Mihai Daniel, Sima Ionel Laurenţiu, împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară din data de 31 martie 2014 pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul în care aceştia sunt judecaţi pentru înşelăciune. Instanţa a înlocuit măsura arestării preventive a inculpaţilor Ţînţu Marius Cristian şi Chereji Mihai Daniel cu măsura arestului la domiciliu, pe o perioada de 30 de zile, iar faţă de Sima s-a dispus măsura controlului judiciar, ceea ce înseamnă că nu are voie să părăsească ţara. În tot acest timp, inculpaţii trebuie să îndeplinească o serie de obligaţii impuse de magistraţii craioveni.

Reamintim că procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova i-au trimis în judecată, pe Ramona Ştefania Toader (fostă Nedeianu), Mihai Daniel Chereji zis Ungurul, Marius Cristian Ţînţu zis 15 sau Ţambal şi pe Ionel Laurenţiu Sima zis Puiu, pentru înşelăciune în formă continuată, spălare de bani, respectiv complicitate la aceste infracţiuni. Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, Marius Cristian Ţînţu, în calitate de administrator în fapt al SC Prior Autoprest PMI SRL Giurgiu, împreună cu Chereji, administrator al SC Keda Servicii SRL Bucureşti, folosindu-se de încrederea pe care o prezenta cel din urmă ca urmare a derulării anterior a unor contracte, au pus la cale un plan pentru a induce în eroare reprezentanţii SC Cargill Oils SA şi SC Cargill Agricultura SRL şi să obţină astfel sume de bani necuvenite. În acest scop, Ţînţu a luat legătura cu Ramona Toader, laborantă la SC Cargill Oils SA – punct de lucru Podari, judeţul Dolj, pe care a convins-o să ateste aprovizionări nereale de seminţe de floarea-soarelui de la furnizorul SC Keda Servicii SRL Bucureşti, care au fost achitate de SC Cargill Agricultura SRL, valoarea prejudiciului cauzat fiind de 2.309.819 lei. Inculpatul Ţînţu Marius Cristian a planificat un circuit al actelor justificative şi al banilor plătiţi pentru transporturile fictive de marfă, care să nu permită identificarea persoanei sale ci să se evidenţieze doar implicarea Ramonei Toader. Cei doi au fost sprijiniţi de Ionel Laurenţiu Sima, care, deşi nu cunoştea integral planul lor, le-a pus la punct baza operaţională care presupunea înfiinţarea unor societăţi comerciale tip „fantomă”. Ţînţu şi Chereji sunt judecaţi pentru înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani, Ramona Toader pentru înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, iar Sima pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată.