În proiectul „My Job’s Books” cărțile vorbesc!

0
49

Ai mai ascultat vreodată o carte? La „Biblioteca Vie”, cărțile vorbesc! O fac în cadrul proiectului de educație nonformală „My Job’s Books” și le povestesc tinerilor experiențe privind alegerea și practicarea de meserii. Proiectul este implementat de Asociația „EU vreau” din Craiova și organizația AVE din Vidin, prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, și implică 30 de tineri români și bulgari, cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani.

„Biblioteca Vie” funcționează ca o bibliotecă obișnuită – cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp, însă cărțile sunt oameni care intră în dialog cu persoanele care le „citesc”. În luna iulie, la Calafat, județul Dolj, cei 30 de tineri din proiect vor putea răsfoi cărțile disponibile – oameni cu cariere/meserii diferite – și vor alege cartea pe care doresc să o citească, adică persoana a cărei poveste vor să o afle.Cărțile vor răspunde la întrebări legate de propriile alegeri făcute, felul în care arată o zi obișnuită din viața lor, cum s-au schimbat și evoluat prin prisma experiențelor de muncă, ce beneficii au descoperit și ce provocări au întâmpinat.

Participanții se vor bucura de poveștile cărților care își împărtășesc experiențele, reușitele, dar și eșecurile, cu scopul de a le contura acestora o perspectivă realistă și amplă asupra a ceea ce înseamnă parcursul într-o carieră. Tinerii își pot găsi, astfel, motivație, inspirație și un model pozitiv de atitudine care să îi ghideze în drumul către alegerea unui job.Inițiatorii proiectului apreciază că relația cu o „carte vie” poate fi foarte utilă pentru tineri, deoarece va stimula în mod real motivația acestora de a nu abandona școala sau de a-și continua studiile ori a urma o calificare.

Proiectului „My Job’s Books” se desfășoară în perioada 1 februarie 2024 – 31 ianuarie 2025 și are ca scop responsabilizarea tinerilor cu privire la rolul educației și beneficiile învățării/practicării unei meserii, pentru dezvoltarea personală și creșterea oportunităților pe piața muncii, valorificând potențialul propriu al acestora și experiențe acumulate de alții. „Biblioteca Vie” este o metodă de lucru nonformală, în acest context fiind adaptată pentru tematica meseriilor. Proiectul original – Human Library – a apărut în anul 2000, în Danemarca, și are rolul de a schimba percepția oamenilor asupra unor stereotipuri și prejudecăți.