Etex Building Performance a înregistrat o cifră de afaceri de 250 milioane lei în 2020

0
286

Producătorul de sisteme de gips-carton, gleturi și tencuieli Etex Building Performance (Siniat România), parte a Grupului Etex, a înregistrat 250 de milioane de lei cifră de afaceri, în 2020, în creștere cu 6% față de 2019.

Evoluția pozitivă a companiei confirmă eficacitatea noii strategii de business a Grupului Etex la nivel global, de a investi tot mai mult în producția de plăci de gips-carton, pentru a furniza fiabilitate, performanță și soluții vizionare clienților. Creșterea față de 2019 vine, totodată, pe fondul recalibrării dinamicii pieței construcțiilor, caracterizată anul trecut de creștere pe segmentul rezidențial, de cererea de spații logistice, precum și de  necesitatea reamenajării și redimensionării spațiilor de birouri.

Etex Building Performance este unul dintre cei mai importanți furnizoripentru proiectele comerciale, rezidențialeși logistice mari din regiune: cartierul rezidențial ISHO din Timișoara;One Mircea Eliade, Iride 18-19 Office șiStadionul Steaua din București; Aeroportul Brașov;Advance Business Center din Sofia, Bulgaria;fabrica BA Glass din Plovdiv, Bulgaria; Cultural Housedin Burgas, Bulgaria; BW Galerija Shopping Mall șiBelgradeWaterfront din Belgrad, Serbia;campusul Universității din Osijek, Croația.

În 2021, compania estimează o creștere de 5-10% a afacerilor pe plan local și își propune să investească 5-6 milioane de euro într-o instalație de uscare a gipsului la termocentrala de la Rovinari a Complexului Energetic Oltenia, pentru asigurarea continuității materiei prime la fabrica de gips-carton din Turceni.

“Rezultatele în creștere de anul trecut confirmă încrederea Grupului Etex în piața locală și contribuie semnificativ la consolidarea poziției României în regiune. Piațaconstrucțiilordin Europa de Sud-Est a fost unul dintre cele mai reziliente segmente economice în 2020. După șocul lockdown-ului din primăvară, a urmat o revenire rapidă, urmată de o creștere în a doua jumătate a anului. Pentru anul acesta există numeroase semnale privind încrederea dezvoltatorilor, prin demararea unor proiecte logistice și rezidențiale de mari dimensiuni. Chiar dacă piața de birouri noi va fi afectată, tendința de redimensionare a spațiilor de birouri va continua, ceea ce va balansa consumul de gips-carton pe acest segment. Migrarea către comerțul online va păstra atractivitatea investițiilor în spații logistice. Rămânem optimiști în privința evoluției pieței și estimăm că aceasta va crește și în 2021”, a declarat Andrei Popa, directorul comercial al Etex Building Performance.

În cadrul strategiei de business Etex la nivel mondial grupul consideră esențiale investițiile în activitatea de producție de plăci de gips-carton. Anul trecut, Grupul Etex a finalizat achiziția operațiunilor Knauf, unul dintre cei mai mari jucători din piața de plăci de gips-carton din Australia.

Etex Building Performance este hub regional pentru Europa de Sud-Est al grupului belgian Etex – axat pe producție, logistică, asistență tehnică și dezvoltare de produse noi. În ultimii 5 ani, volumul investițiilor din România se ridică la peste 56 milioane euro, grupul fiind unul dintre principalii jucători de pe piața locală de gips-carton, cu o cotă de piață estimată la peste 25%.

La nivel local, Etex operează două unități de producție de materiale de construcții, la Turceni (județul Gorj) și Aghireșu (județul Cluj), unde lucrează peste 200 de angajați.  Aproape jumătate din producția celor două fabrici merge către export, în 11 țări din Sud-Estul Europei. În 2021, Grupul Etex își dorește să își consolideze investițiile pe piața locală, continuând amplificarea impactului economic și social pozitiv al activității saleîn județele Gorj și Cluj.