11 februarie – Ziua Europeană 112

0
292

112 este numărul care salvează vieți!
Potrivit Directivei 98/10/EC, 112 este numărul unic pentru apeluri de urgenţă pentru toate statele Uniunii Europene. 11 februarie este Ziua Europeană 112.
Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă este constituit în scopul furnizării către cetăţeni a Serviciului de urgenţă 112 şi asigură preluarea apelurilor de urgenţă de la cetăţeni şi, după caz, transmiterea acestora către agenţiile specializate de intervenţie sau al prelucrării lor şi alertării directe a echipajelor de intervenţie în vederea asigurării unei reacţii imediate, uniforme şi unitare pentru soluţionarea urgenţelor. Pentru furnizarea Serviciului de urgenţă 112, SNUAU este compus din centrele unice pentru apeluri de urgenţă, dispeceratele de urgenţă şi dispeceratele integrate de urgenţă, organizate la nivel de reşedinţă de judeţ, la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivelul municipiilor şi oraşelor sau acolo unde este necesar.
Apelarea numărului 112 reprezintă o cale rapidă de a comunica cu dispeceratele de urgenţă (poliţie, pompieri, ambulanţă) în timpul unei situaţii de urgenţă. Sistemul 112 funcţionează la nivelul întregii ţări, în toate reţelele de telefonie, fixe sau mobile. În România, apelarea numărului unic de urgență 112 de la un telefon mobil este posibilă doar dacă acesta deține un SIM (cartelă) valid, cu sau fără credit.
Numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 se apelează atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Anul trecut, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj a primit, prin intermediul SNUAU 112, 47.243 apeluri, în medie 129,08 apeluri/zi, mai multe decât în 2019, când au fost înregistrate 99,57 apeluri/zi.