USL decide astăzi noua structură a Guvernului

0
103
Klaus Iohannis

Prim-vicepreşedintele PNL, primarul Sibiului Klaus Iohannis, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că la întâlnirea de astăzi a USL toate partidele din Uniune vor veni cu propunerile pe care le doresc de modificare a structurii Guvernului, după care se va merge în Parlament pentru vot. Iohannis a reamintit că, având în vedere că PNL a propus ca el să preia funcţia de vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, acest lucru presupune modificarea structurii Guvernului, ceea ce nu se poate face decât în Parlament. 

„Lucrurile par simple la prima vedere. În realitate, e o birocraţie destul de complicată”, a recunoscut acesta. Profitând de acest moment, a explicat Iohannis, la întâlnirea USL de ieri, de la Vila Lac 1, s-a discutat despre faptul că este un „moment potrivit pentru a discuta modificări pe care şi alte partide le doresc”, lucru care urmează să se întâmple astăzi. Abia după ce se ajunge la un acord în USL, se va merge în Parlament pentru validare, a declarat primarul Sibiului. Totuşi, dacă astăzi discuţiile vor decurge normal, liderul PNL, Crin Antonescu, crede că se va putea face o reuniune a plenului chiar mâine, dar că „rămâne de văzut”. Acesta a mărturisit că nu are emoţii privind votul în plen. „Nu avem de ce să avem emoţii dacă avem o înţelegere încheiată la nivelul alianţei, pentru că avem o majoritate de peste 70% în Parlament”, a spus Antonescu.

Ministru de Interne şi vicepremier pe probleme economice

Între timp, premierul Victor Ponta a încercat ieri să mai clarifice un aspect care ţine de numirea lui Iohannis ca vicepremier. Astfel, deşi va fi ministru al Afacerilor Interne, „Klaus Iohannis se va ocupa, din postura de vicepremier, de partea economică – e o soluţie pe care am discutat-o şi pe care o batem în cuie mâine (n.r. – astăzi), dar e un lucru bun”. Ponta a infirmat varianta potrivit căreia Iohannis va fi subordonat vicepremierului Gabriel Oprea, dar şi pe aceea că Oprea va fi retras din Guvern. A spus însă că USL va redesena în şedinţa de astăzi atribuţiile vicepremierilor şi că PSD nu are de gând să schimbe nici un titular. „PSD nu face modificări de oameni la ministere, singurul care va pleca va fi Dan Nica (n.r. – ministrul pentru Societatea Informaţională), va candida la PE, dar nu pleacă chiar acum, ci probabil înainte de campanie”, a subliniat Ponta.

ANI atrage atenţia că e incompatibilitate

Nu este însă clar cum vor rezolva liderii USL problema posibilei incompatibilităţi a lui Klaus Iohannis, care deţine în acest moment funcţia de primar. Şi, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, care s-a pronunţat la solicitarea Secretariatului General al Guvernului, o persoană cu o funcţie de ales local trebuie să demisioneze din funcţie înainte să fie numită într-un post de membru al Guvernului. Reprezentanţii ANI fac trimitere în răspunsul lor la articolul 86 din Legea 161/2003, conform căruia o astfel de persoană trebuie să declare că nu se află într-o stare de incompatibilitate încă de la data depunerii jurămăntului sau, după caz, a numirii în funcţie.