Samba a eclipsat sârba

0
110

În spectaculosul complex „Mardan” din Lara, brazilienii lui Lucescu de la Şahtior s-au distrat cu „pandurii” lui Pustai, scor 5-1

Staţiunile limitrofe Antalyei sunt adevărate oaze de sport. Mii de echipe şi sportivi vin anual să beneficieze de climă propice, condiţii de antrenament, cazare, masă şi refacere în zecile de complexe construite parcă peste noapte la Mediterana. Numai în resortul unde este cantonată Universitatea se mai pregătesc alte zece echipe de fotbal, dar şi numeroşi sportivi, inclusiv tenismenele care participă la turnee futures pe terenurile amplasate chiar în apropierea falezei. La câţiva kilometri de Belek, în staţiunea Lara, Pandurii a avut şansa unui amical cu Şahtiorul lui Mircea Lucescu. „Il Luce” nu ezită să accepte sparring-uri cu echipele româneşti, iar cel cu echipa gorjeană are şi o semnificaţie aparte, pe lângă un derby „mineresc”, fiind vorba şi de echipa din judeţul natal al soţiei sale, Neli. Locaţia aleasă a fost una specială. Ca să ajungi la ea străbaţi câmpuri pustii şi nişte adevărate cătune, iar parcă de nicăieri, într-un contrast teribil, se ridică un complex de lux, în centrul căruia tronează stadionul „Mardan”. O arenă modernă cu 8.000 de locuri căreia nu-i lipseşte nimic, poate doar o echipă care să o folosească în mod constant, ea fiind rezervată exclusiv jocurilor de pregătire. Inaugurat în 2008, fiind proprietatea unui miliardar azer, este considerat cel mai modern stadion din lume din cele cu o capacitate mai mică de 10.000 de locuri.

3 goluri în 3 minute încasate de gorjeni

Şahtior dă senzaţia unui colos atât pe teren, cât şi în preajma lui. Lucescu are colaboratori care se ocupă de fiecare detaliu, dar în centrul tuturor evenimentelor stă tot tehnicianul român, cu personalitatea sa impunătoare. Gică Hagi este prezent la meci „pentru a-l vedea pe nea Mircea, dar şi pentru a vedea fotbal de nivel înalt”, iar Lucescu urcă în tribună să-l acompanieze pe tot parcursul meciului, lăsându-i pe căpitanul Srna şi secunzi să se implice la amănunte. O galerie de circa 50 de persoane, din care aproape jumătate femei, asigură fondul sonor, ajutată şi de acustica deosebită a arenei căreia clişeul „cochetă” i se potriveşte perfect. Mesaje de regret pentru dispariţia lui Maicon şi steaguri portocalii sunt în arsenalul „minerilor” din Doneţk. Meciul începe cu o jumătate de de oră întârziere, din cauza unei pene de curent. Ucrainenii nu fac fiţe, joacă şi la semiîntuneric, iar brazilienii dau senzaţia că simt mingea şi în beznă. Gorjenii au în start două ocazii înainte de avalanşa de ocazii ale ofensivei cariocas a Şahtiorului. Sunt 3 minute devastatoare, în care Nistor, Bud şi compania sunt utili doar pentru a aşeza tot de 3 ori mingea la centru. Dubla lui Ferreira şi golul lui Eduardo îi buimăcesc pe gorjenii lui Pustai, care mai încasează un gol până la pauză. Decarul Bernard, „răpit” în vară lui Arsenal prin intermediul celor 20 de milioane de euro scoase de Rinat Ahmetov, parcă dansează pe teren. E impecabil la serviciu, se strecoară permanent pentru a se demarca şi coboară cu Unguruşan pentru a asigura defensiva. Te încântă fineţea sa, iar golul de la 20 de metri este o capodoperă oferită la finalul reprizei pe care Lucescu i-a rezervat-o.

La pauză, antrenorul coboară pentru a un rezumat al primei reprize. Vorbeşte calm, dar autoritar. O face doar la lumina lămpilor camerelor de luat vederi, fiindcă o altă pană de curent lasă preţ de 5 minute stadionul în negură. „Aţi avut un ritm bun, vă felicit pentru joc, dar trebuie să încheiem acest antrenament în acelaşi ritm”. Numai că partea a doua se termină la egalitate, 1-1, Eduardo şi Breveld marcând, dar golul gorjenilor a fost de kinogramă, un trasor de la 25 de metri în vinclu. Concluzia amicalului îi aparţine lui Gică Hagi: „Şahtior este la alt nivel şi o demonstrează pe teren, doar victoriile şi jocul contează, vorbele nu sunt relevante”. Lucescu îl încurajează pe Pustai la final: „Aţi făcut o repriză secundă foarte bună, ne-aţi pus probleme”, dar profesorul ştie că sunt declaraţii de complezenţă, ucrainenii dând senzaţia că pot marca ori de câte ori doresc. „Il Luce” completează cu detalii despre meci: „N-au nicio importanţă rezultatele în aamicale, doar întreţin entuziasmul jucătorilor în perioada pregătire, care este dificilă. Ai mei au jucat bine în prima repriză, i-am surprins pe adversari prin rapiditatea jocului, dar apoi s-au relaxat. Este important pentru cei de la Pandurii că au jucat cu Şahtior, îi ajută să-şi vadă carenţele. De asemenea, eu trebuie să-mi menţin jucătorii în priză pentru Europa League”. Vorbeşte apoi şi de decesul lui Maicon: „E o tragedie ce s-a întâmplat, Maicon n-a avut destulă minte, gonind pe şosea în asemenea condiţii meteo”. Pentru Şahtior, urmează dubla din Europa League cu Viktoria Plzen, în timp ce Pandurii are în obiectiv să prindă acceaşi competiţie la finalul Ligii I.