Lasagna cu carne de cal, un scandal european care se întinde de la Londra la Bucureşti

0
127

Descoperirea cărnii de cal în lasagna comercializată de compania suedeză Findus, care ar fi trebuit să conţină vită, a provocat un imens scandal în Marea Britanie – unde calul este venerat şi consumul cărnii sale este tabu – şi a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate în Franţa, ţara de origine a cărnii, şi Suedia. Şase mari supermarketuri franceze au retras din magazinele lor din Franţa produse furnizate de Findus şi Comigel, care ar putea conţine carne de cal, a anunţat, ieri, Federaţia de afaceri ale comerţului şi distribuţiei (FCD). Este vorba despre grupurile Auchan, Casino, Carrefour (sub mărcile Carrefour şi Grand Jury), Cora, Monoprix şi Picard, potrivit unui comunicat. Produsele retrase sunt lasagna, cannelloni sau spaghete bolognese, musaca şi plăcintă ţărănească (hachis parmentier). Întreaga poveste dezvăluie un circuit comercial complex, ce implică mai multe companii şi ţări europene, relatează AFP. Sâmbătă, Findus a anunţat, prin intermediul filialei sale din Franţa, că va depune o plângere. „Am fost înşelaţi. Sunt două victime în acest caz: Findus şi consumatorul. Noi vom depune plângere chiar luni”, a declarat directorul general al Findus Franţa, Matthieu Lambeaux, într-un comunicat. Ulterior, Findus a acuzat şi furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero. „Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franţa şi în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acest produs”, a explicat pentru AFP directorul de operaţiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon. Producătorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz (Franţa) şi care foloseşte aproximativ 20 de ingrediente, din care aproximativ 15% carne de vită, „a primit astfel pachete purtând eticheta cu ştampila veterinară franceză şi numele şi înregistrarea Spanghero”, a continuat el. „Ştampila franceză presupune că Spanghero a transformat această carne, altfel nu avea dreptul” de a o marca, explică Guillon. Ori, „după cum citim în presă, Spanghero începe să explice că de fapt nu procesează această carne. Există o incoerenţă aici”, a adăugat el. La rândul său, şi Spanghero a anunţat o acţiune în justiţie împotriva propriului său furnizor român. „Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă va fi într-adevăr vorba despre (carne de) cal, atunci ne vom îndrepta către furnizorul român”, a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, preşedintele Spanghero. El nu a precizat numele furnizorului român, asigurând că nu îl are asupra lui. Vineri seara, compania franceză Comigel, specializată în fabricarea produselor gata preparate congelate, a afirmat că această carne provine din România, via Spanghero. În Franţa a fost deschisă imediat o anchetă, pentru a identifica originea „înşelătoriei”, iar sâmbătă ministrul delegat francez Benoît Hamon a şi prezentat primele rezultate ale acesteia, dezvăluind un circuit comercial care trece prin Cipru şi Olanda. „Ancheta desfăşurată de serviciile DGCCRF (Direcţia generală pentru concurenţă, consum şi combaterea fraudelor) a permis stabilirea circuitului comercializării cărnii vizate. Furnizorul uzinei luxemburgheze (n.r. – a companiei Comigel, furnizorul Findus) este grupul francez Poujol”, holding de vârf al companiei Spanghero, potrivit unui comunicat citat de cotidianul Ouest France în ediţia electronică. Poujol „a achiziţionat carnea congelată de la un trader cipriot, care a subcontractat comanda unui trader situat în Olanda, acesta din urmă aprovizionându-se de la un atelier din România”, precizează Hamon, citat în comunicat. „Sunt sigur că importatorul (francez) ştia că nu este vită, deoarece calul are un gust, o culoare şi o textură specifice”, a declarat pentru AFP preşedintele asociaţiei Romalimenta, Sorin Minea, încercând să apere România. Potrivit lui, în ţara noastră sunt trei abatoare care taie cai şi exportă carnea către ţări din UE, în special Franţa şi Italia. Recursul la carne de cal se explică probabil prin motive financiare, calul „este mai ieftin decât vita”, a precizat Minea. În schimb, Ministerul Agriculturii a spus că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România, însă ţara noastră nu este menţionată într-o notificare pe acest subiect a Comisiei Europene. „În data de 8 februarie 2013, Comisia Europeană, prin Sistemul Rapid de Alertă, a transmis o notificare privind suspiciunea de fraudă prin substituţia cărnii de vită cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit în Marea Britanie şi obţinut în Luxemburg din materii prime provenite din Franţa. (…) În cursul zilei de azi (n.r. – sâmbătă), urmare a declaraţiilor apărute în presă referitoare la originea materiei prime şi în vederea unei mai bune coordonări, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franţa, care au confirmat faptul că este vorba de două unităţi din România autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare şi tranşare bovine, porcine, ovine, cabaline”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Drept urmare, în cursul zilei de sâmbătă, la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declanşată o anchetă în vederea efectuării trasabilităţii loturilor de carne care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, şi verificării modului în care au fost respectate toate cerinţele prevăzute de legislaţia veterinară în vigoare. Ulterior, ministrul a precizat la Antena 3 că, în urma verificărilor efectuate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), unul din cele două abatoare din România menţionate de autorităţile franceze a fost scos de sub suspiciune, deoarece nu a exportat carne de cal.