Dosarul lui Dragnea privind fraude la referendumul pentru demiterea lui Băsescu rămâne la ICCJ

0
396
Liviu Dragnea

Dosarul „Fraudă la referendum”, în care sunt acuzaţi vicepremierul Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, rămâne la ICCJ, după ce judecătorii au respins atât cererea ca unii dintre inculpaţi să fie judecaţi de alte instanţe, cât şi solicitarea ca dosarul să fie retrimis la DNA, pentru refacerea urmăririi penale. Deciziile au fost anunţate la termenul de ieri al procesului de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa s-a pronunţat pe o cerere făcută la termenul anterior de avocatul lui Liviu Dragnea, prin care solicita retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale, întrucât procurorii nu i-au permis vicepremierului să studieze integral materialul de urmărire penală, astfel că nu a putut să ia la cunoştinţă toate probele şi să facă cereri în apărare. Judecătorii au respins şi cererea formulată pe 6 decembrie de avocaţii mai multor inculpaţi din dosar, privind disjungerea şi declinarea cauzei nou formate la instanţe inferioare, pe motiv că acuzaţiile aduse lor nu au nici o legătură cu cele ale vicepremierului Liviu Dragnea.

La termenul de ieri al procesului magistraţii i-au întrebat pe cei 75 inculpaţi, inclusiv pe Liviu Dragnea, dacă îşi recunosc vinovăţia. Doar doi au răspuns afirmativ, prin intermediul avocaţilor lor, şi anume Marius şi Simona Preduţ. Cazul lor va fi discutat pe 24 ianuarie. Soţii Preduţ nu au fost prezenţi în sala de judecată, dar au depus prin apărătorii lor declaraţii notariale. Marius şi Simona Preduţ au fost membri în Biroul Electoral al Secţiei de votare 105 din oraşul Piatra Olt, ei fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de falsificare prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot. Soţii Preduţ au arătat, prin avocatul lor, că doresc să fie judecaţi prin procedura simplificată, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, prin care se arată că inculpatul recunoaşte integral acuzaţiile ce i se aduc de către anchetatori, iar în acest context i se scade o treime din pedeapsa ce va fi aplicată. Instanţa va analiza în 24 ianuarie dacă îi poate judeca prin procedura simplificată pe cei doi inculpaţi. Liviu Dragnea a spus ieri, la ieşirea din sala de judecată, că nu se teme de declaraţiile pe care le vor da cei doi inculpaţi, pe care a precizat că nu-i cunoaşte şi că nici aceştia nu au de unde să-l cunoască pe el. „Nu au ei ce să declare despre mine”, a spus vicepremierul.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012 (n.r. – pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu), a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”. Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt.