Primarul Nicolae Popa despre proiectele din 2012: “Sperăm ca Segarcea să reînvie…”

2
380

“Ne dorim foarte tare să atragem investitori în zona noastră, pentru că numai asigurându-le tinerilor locuri de muncă îi putem ţine aici. Au început lucrările pentru o fermă de găini ouătoare şi urmează să se construiască şi un depozit de cereale în zona fostelor sere, însă noi sperăm că acesta este doar începutul. Tocmai de aceea luptăm pentru dezvoltarea infrastructurii, ca să le putem oferi celor interesaţi toate utilităţile”, a spus primarul Nicolae Popa.

Autorităţile locale din Segarcea sunt hotărâte să reînvie aşezarea lor, chiar dacă nu este un oraş mare, iar contextul socio-economic actual nu-l avantajează. Tocmai de aceea, pentru anul care abia a început, au în vedere o serie de proiecte îndrăzneţe, care să asigure localnicilor condiţii de trai mai bune, locuri de muncă şi, de ce nu, să atragă investitorii. Astfel, între investiţiile extrem de variate prevăzute deja pentru 2012, se numără dezvoltarea şi extinderea reţelei de captare şi aducţiune a apei potabile, canalizare, realizarea unui parc fotovoltaic, construirea unor locuinţe noi ANL, dar şi amenajarea unei zone de agrement în localitate.

Cu toată criza economică, resimţită în toate domeniile pe parcursul anului 2011, autorităţile locale din oraşul Segarcea au reuşit să ducă la bun sfârşit câteva investiţii extrem de importante pentru comunitate. Astfel, după cum ne-a povestit primarul localităţii, anul trecut s-a reuşit înfiinţarea unei pieţe agro-alimentare la standarde europene, destinată atât segărcenilor cât şi localnicilor din comunele învecinate, totul cu fonduri de la bugetul local, în valoare de aproximativ 5 miliarde lei vechi. Elevii care învaţă la Liceul “Horia Vintilă” au acum căldură după ce s-a reabilitat centrala termică cu fonduri europene, alţi bani din bugetul local fiind folosiţi pentru repararea acoperişului clădirii. Tot la capitolul investiţiilor în capitalul uman se poate încadra şi înfiinţarea Centrului de pregătire profesională pentru şomeri, unde sunt organizate periodic cursuri pentru cei interesaţi să înveţe meserii noi, fie că este vorba despre constructori, bucătari, chelneri sau lucrători în agricultură (mecanizatori).

Anul 2011 a adus însă şi certitudinea faptului că populaţia scade, lucru valabil, din nefericire, pentru mai toate aşezările din judeţ. Astfel, în urma recensămânului, s-a constatat că Segarcea numără acum 7.600 de locuitori faţă de 8.100 câţi erau înainte. Nu este o scădere dramatică, însă reprezintă un semnal de alarmă pentru autorităţile locale, care şi-au propus să facă tot ce pot pentru a-i ţine pe tineri acasă, încercând să le creeze toate condiţiile necesare unui trai mai bun. Tocmai de aceea, lista de proiecte pentru acest an este una impresionantă, nefiind scăpat din vedere nici un domeniu de activitate.

Reţeaua de alimentare cu apă – o prioritate

Luni, 9 ianuarie a.c., a fost organizată o dezbatere publică în care autorităţile locale le-au prezentat cetăţenilor Planul Urbanistic General al oraşului Segarcea, în care sunt prevăzute obiectivele urmărite pentru dezvoltarea întregii zone. Documentul face o radiografie completă a aşezării, fiind expuse atât punctele forte, potenţialul existent, cât şi punctele slabe, exact acolo unde trebuie lucrat pentru a schimba ceva. Toată lumea recunoaşte că zona este susţinută pe baza economiei agricole, în special de sectorul culturii viţei de vie şi producţiei de vinuri desfăşurate în cadrul societăţii comerciale “Domeniul Coroanei”. Societatea este principalul angajator din zonă şi un bun cotizant la bugetul local, în condiţiile în care unităţile industriale care altă dată absorbeau toată forţa de muncă din oraş şi din localităţile învecinate sunt acum în conservare. Priorităţile pentru anul în curs, lucrări deja demarate sau aflate în stadiul de proiect ar fi multe. În primul rând realizarea unui sistem modern de alimentare cu apă, ce se va întinde pe 34 de kilometri şi a unei reţele de canalizare şi epurare a apelor menajere, care face parte din masterplanul judeţean în domeniu. De altfel, ieri, se făceau deja măsurătorile topometrice necesare, după cum ne-a explicat primarul oraşului Segarcea.

“Reţeaua de alimentare cu apă şi cea de canalizare sunt o necesitate pentru localitate, mai ales că, în urma analizelor de laborator efectuate s-a stabilit că apa de la noi nu este de o calitate prea bună. De altfel, noi am dat deja contribuţia noastră la Compania de Apă care gestionează masterplanul în domeniu şi aşteptăm să fie demarate lucrările anul acesta. Mai avem un proiect de amploare, care vizează realizarea în zona islazului, pe o suprafaţă de 146 hectare, a unui parc fotovoltaic. Acesta este un obiectiv cuprins în strategia de dezvoltare a localităţii şi reprezintă o alternativă pentru producerea energiei, ce presupune protecţia mediului natural, costuri de producţie reduse, o investiţie de viitor, putem spune”, ne-a explicat Nicolae Popa, primarul oraşului Segarcea.

Casa de Cultură ar trebui să fie finalizată până în luna aprilie, iar parcul orăşenesc este şi el pe lista investiţiilor, fiind obţinute fonduri europene pentru modernizarea acestuia, ce include amenajarea aleilor, a unor locuri de joacă şi a iluminatului. De altfel, întreaga reţea de iluminat public stradal urmează să fie modernizată, autorităţile intenţionând să prevadă în buget şi fondurile necesare pentru iluminat în cele două cimitire din localitate. Au fost prevăzute şi zone de construcţii civile unde vor fi ridicate şi două blocuri ANL pentru tineri căsătoriţi. Tot cu fonduri europene, autorităţile intenţionează să creeze o Bază agroturistică – Valea Rea – ce este prevăzută să se întindă pe aproximativ 5 hectare de teren. Nici spitalul orăşenesc, ce are 120 de patru, nu a fost uitat, sumele necesare unităţii pentru o bună funcţionare urmând să fie alocate de la bugetul local fără discuţii, după cum a mai afirmat primarul localităţii. Şi sunt multe alte lucruri pe care autorităţile ar vrea să le realizeze, pentru că nevoi sunt multe, însă mai au nevoie şi de ajutor.

 

“Ne dorim foarte tare să atragem investitori în zona noastră, pentru că numai asigurându-le tinerilor locuri de muncă îi putem ţine aici. Au început lucrările pentru o fermă de găini ouătoare şi urmează să se construiască şi un depozit de cereale în zona fostelor sere, însă noi sperăm că acesta este doar începutul. Tocmai de aceea luptăm pentru dezvoltarea infrastructurii, ca să le putem oferi celor interesaţi toate utilităţile”, a mai spus primarul Nicolae Popa.

 

2 COMENTARII

  1. Dezbaterea publica a fost tinuta doar in prezenta salariatilor primariei si a catorva rataciti.Asa intelege d-l primar sa comunice.Piata ,,moderna-europeana”nu are grup sanitar,nu are cai de acces.Casa de Cultura trebuia sa fie gata de anul trecut si a ajuns la o valoare dubla fata de devizul initial.Noroc cu investitia Consiliului judetean,pentru apa-canal ca mirosul caracteristic a ajuns pana la Craiova.Investitia de la liceul din localitate a fost modificata,fata de proiect,in proportie de 50%.Il invit pe d-l primar la o dezbatere publica,pe ce s-a realizat pana acum si cum s-a relizat,cu presa si televiziune.Are tot interesul.Se va intampla?

Comments are closed.