Bilanţul concursului pentru ocuparea funcţiilor de director și director adjunct în Dolj

0
1381

Astăzi, prof. Daniel Alexandru Ion, inspector şcolar general al învăţământului doljean, a venit în faţa reprezentanţilor mass-media şi, deschis dialogului, a vorbit despre rezultatele obţinute de candidaţii la posturile de conducere în instituţiile de învăţământ preuniversitar din Dolj, precizând, coerent, că va urma şi a o a doua sesiune de examen, acolo unde funcţiile rămân vacante în teritoriu. Acesta a vorbit şi despre testarea elevilor împotriva COVID – 19. 

În ziua de 8 decembrie, s-a încheiat concursul, organizat la nivel naţional, pentru ocuparea posturilor de director, respectiv director-adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar. Peste tot au fost discuţii, examenul a fost controversat, existând multe dezbateri pe această temă. Nici judeţul Dolj nu a fost ocolit de  lupte, poate şi politice, în desemnarea noilor manageri, de la grădiniţe până la licee. Astăzi, 10 decembrie, inspectorul general al învăţământului preuniversitar doljean, Daniel Alexandru Ion, a venit în faţa mass-media cu mai multe precizări: “Au fost programate, în cea de-a doua etapă a examenului, cea de interviu, pentru cei care au trecut proba scrisă, 689 de examinări, pentru cei 232 de candidaţi care au trecut de prima fază. Au fost scoase la concurs 191 de posturi de director şi 66 de director adjunct. Au fost constituite opt centre de examen, la Liceul “Traian Vuia” din Craiova. S-au desfășurat 396 de interviuri, cei care au candidat pentru mai multe posturi neprezentându-se la concurs. Putem spune că procentul de promovabilitate este, la nivel general, de 77,53%, pentru director fiind de 76,12, iar pentru adjunct de 81,31.  Am avut, în Dolj, 18 cadre didactice retrase, iar ca admişi am avut 220 pentru manager şi 87 pentru adjunct. Suntem într-un proces de evaluare a lucrărilor, având 95 de contestaţii depuse, care vor fi verificate în alt judeţ, cele mai multe – 65 – fiind pentru director”.

Va mai veni un alt concurs pentru directori

Problemele nu se opresc aici: “În ziua de 13 decembrie, cadrele didactice care au trecut întreg concursul, cu ambele etape, trebuie să-şi prezinte opţiunile, pentru un singur post. Vom întâlni şi situaţii în care vor fi mai mulţi candidaţi pe post, la mai multe şcoli. Pe 17 decembrie, trebuie să fie validate rezultatele finale, în Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj. Pot fi situaţii de egalitate perfectă între candidaţi, aici intrând în funcţiune mai multe criterii. Primul este nota de la interviu, al doilea – cel de calitate de cadru titular, la şcoala unde îşi doreşte funcţia,  al treilea se referă la gradul didactic, iar la egalitate perfectă – votul Consilliului Profesoral al şcolii respective. Cred că vor fi posturi neocupate, în urma concursurilor, acestea urmând a fi vacantate, ocupate printr-un viitor concurs. Pe 17 decembrie, aceste funcţii vor fi făcute cunoscute, în perioada 20 – 22 decembrie fiind emise deciziile de numire post, pentru câştigătorii concursului, cât şi pentru cei care vor veni pe posturile vacantate, prin decizie în interesul educaţiei. Cele din urmă nu pot trece de finalizarea anului şcolar în curs – 31 august 2022 “.

Se aşteaptă alte teste de salivă pentru elevi

Daniel Ion a vorbit şi testele de salivă pentru elevi, în vederea contracarării pandemiei. “După cum ştiţi, pentru Dolj au venit peste 189.000 de teste de salivă. În urma şedinţelor Consiliilor de Administraţie ale şcolilor, 530 de unităţi de învăţământ au optat pentru teste efectuate de părinţi, 9 la şcoală, iar 13 în mixt. Pentru noi, este foarte important să ţinem cursurile faţă în faţă, iar la Dolj stăm foarte bine în ceea ce priveşte vaccinarea personalului didactic. Despre testele de salivă pentru elevi, aşteptăm distribuţia acestora, de către autorităţi, săptămâna viitoare”, a spus Daniel Ion.