Ziua Europeană a Avocaţilor – 2016:  / Masă rotundă cu tema „Efectivitatea accesului la justiţie”

0
154

La data de 10 decembrie este marcată, anual, Ziua europeană a avocaţilor. Iniţiativa în acest sens datează din 2014 şi aparţine Consiliului Barourilor Europene (CCBE). Anual, cu prilejul Zilei europene a avocaţilor, CCBE coordonează un eveniment european pentru a încuraja uniunile profesionale şi barourile să organizeze activităţi la nivel naţional şi local, în jurul unei teme centrale, în scopul promovării valorilor comune ale profesiei şi ale statului de drept.

justitieAn de an, sunt organizate conferinţe şi dezbateri la care, alături de avocaţi, sunt invitaţi reprezentanţi ai instanţelor şi parchetelor, ai Ministerului Justiţiei, cadre universitare şi presa. Nu întâmplător, data coincide cu cea a Zilei internaţionale a drepturilor omului. În anul 2014, Ziua europeană a avocaţilor s-a axat pe rolul acestora în promovarea respectului pentru lege şi justiţie atât la nivel naţional, cât şi la cel european. Anul trecut, tema amintitei zile a fost ”Libertatea de exprimare”, în contextul în care, pe plan european, au avut loc crime motivate de curente fundamentaliste, extremiste, opuse dreptului la liberă exprimare. Un exemplu evident în acest sens a fost tragedia din redacţia publicaţiei franceze Charlie Hebdo, din 7 ianuarie 2015. Tragedii au avut loc şi anul acesta…

justitie 1Prof. univ. dr. Ion Turculeanu, vicepreşedintele UNPR, a precizat în acest context că Uniunea Naţională a Barourilor din România şi Baroul Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, au organizat ieri,  o masă rotundă cu tema ”Efectivitatea accesului la justiţie” pentru a celebra Ziua Europeană a Avocaţilor – 2016 ”. Tema centrală pentru anul 2016 propusă de Consiliul Barourilor Europene  (CCBE) este ”Accesul la justiţie” şi este fără îndoială una dintre principalele misiuni ale profesiei de avocat. Evenimentul s-a desfăşurat la Biblioteca Baroului Bucureşti “Victor Anagnoste” din Palatul de Justiţie.