Alegerile parlamentare, pe ultima turnantă

0
195

Mâine se deschid urnele pentru votul viitoarei structuri parlamentare. Opţiunile electorale au debutat, însă, prin exercitarea votului pentru toţi cei care s-au înscris în Registrul electoral cu opţiunea votul prin corespondenţă. În Dolj vor fi deschise 530 de secţii de votare, iar dintre acestea 173 sunt pe raza municipiului Craiova. Urmează Băileşti – cu 16 secţii, Calafat – cu 10, Bechet – cu 3, Dăbuleni – cu 7, Filiaşi – cu 11 şi Segarcea – cu 4 secţii. Pentru o bună desfăşurare a alegerilor autorităţile au luat deja măsuri. Poliţiştii vor asigura paza şi protecţia la 269 de secţii. Totodată, peste 200 de poliţişti se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale, în această perioadă.

votare 2Prin Ordinul Instituţiei Prefectului nr. 392/13.09.2016 s-a aprobat constituirea Comisiei tehnice judeţene Dolj pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an.

Autoritatea Electorală Permanentă, prin Hotărârea nr. 48 din 22 noiembrie 2016, a actualizat numerotarea secţiilor de votare organizate la nivelul României. Astfel că pentru unitatea administrativ-teritorială Dolj sunt alocate 530 de secţii de votare. Fireşte, cea mai mare parte a lor este distribuită în Craiova, 173 de secţii. Pe locul secund se află municipiul Băileşti, cu 16 secţii de vot.

Campania electorală s-a încheiat astăzi, la ora 7.00, aşa cum s-a stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 635/2016 pentru aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016.

Azi, sondajele şi publicitatea electorală sunt interzise

votare 3Cum, astăzi, sunt interzise prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală, invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe, comentarii privind campania electorală, nu le rămâne votanţilor, celor circa 18,9 milioane la nivel naţional, decât să-şi exercite un drept fundamental – dreptul la vot – prevăzut în Capitolul II Drepturi şi Libertăţi Fundamentale din Constituţie.

Alegerea senatorilor şi deputaţilor se face prin scrutin de listă şi pe bază de candidaturi independente. Listele de candidaţi sunt propuse de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau de organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care participă la alegeri. Sistemul electoral este bazat pe reprezentarea proporţională. Astfel, conform Legii nr. 208/2015, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

Alegătorii trebuie să voteze numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Totuşi, dacă în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale, unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. În acest caz, vor fi înscrişi pe listele electorale suplimentare.

Verificare electronică înainte de vot

votare 1Tocmai pentru a se garanta respectarea acestor reguli şi a evita cât mai mult posibil fraudarea, şi de data aceasta, ca şi la locale, alegătorii vor fi verificaţi electronic înainte de a-şi exercita dreptul de vot. Se va utiliza Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, care are un rol important în asigurarea corectitudinii procesului electoral, precum şi Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot, care asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor şi compararea acestora cu datele deja înregistrate.

În Dolj, la alegerile locale din acest an, numărul alegătorilor înscrişi pe liste a fost de 589.185. Cel al alegătorilor prezenţi la urne a fost de 305.134. Aşadar, o prezenţă la alegerile locale de 51,79%. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 284.848 şi alte 20.152 voturi au fost nule.

În data de 11.12.2016, începând cu ora 09.00, la sediul Centrului de Detenţie Craiova îşi vor putea exercita dreptul de vot, pentru alegerea Senatului şi a Camerelor Deputaţilor, 28 de persoane private de libertate care au fost identificate ca având acest drept şi şi-au exprimat în scris intenţia de a vota, din  totalul de  256 persoane  custodiate.   

Peste 24.000 de poliţişti vor fi angrenaţi, mâine, la nivel naţional, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral, suplimentar faţă de dispozitivul curent, în vederea asigurării măsurilor de pază şi protecţie şi de ordine şi linişte publică şi prevenirii oricăror fapte antisociale. În judeţul Dolj, aproape 1.300 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, peste 200 de poliţişti de frontieră, aproape 450 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Dolj, dar şi circa 400 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj vor fi angrenaţi în misiuni, pentru buna desfăşurare a procesului electoral.