Violonistul Daniel Podlovschi, din nou pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
572

Violonistul Daniel Podlovschi este astăzi solistul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”. Muzicianul va cânta partiturile Concertului nr. 1 pentru vioară şi orchestră, op. 61 de Eduard Caudella (primă audiţie) şi Romanţei în Fa major pentru vioară şi orchestră, op. 50 de Ludwig van Beethoven. Un virtuoz al viorii, Daniel Podlovschi (78 de ani) s-a mai aflat la Craiova şi la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, când a deschis stagiunea muzicală 2016-2017 a Filarmonicii „Oltenia”, „Friendship Season”. Programul serii va fi completat cu o lucrare din creaţia compozitorului Hector Berlioz: Simfonia fantastică, op. 14. La pupitrul orchestrei Filarmonicii craiovene se va afla dirijorul François-Robert Girolami (Franţa), de asemenea un reputat muzician, invitat în repetate rânduri pe scena Filarmonicii „Oltenia”. Concertul simfonic, care începe la ora 19.00, face parte din stagiunea „Muzica uneşte!”, dedicată Marii Uniri.

Daniel Podlovschi

Daniel Podlovschi s-a născut la Iaşi, la 20 februarie 1939. A început studiul viorii la vârsta de 6 ani, sub directa îndrumare a tatălui său,  Rudolf Podlovschi, profesor de vioară şi violonist la Filarmonica din Iaşi. Progresele au fost atât de rapide încât au condus la debutul său solistic la vârsta de 7 ani, interpretând Concertul în La minor de Vivaldi, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. În 1949 s-a mutat la Bucureşti şi a început lecţiile cu reputatul pedagog Garabet Avakian. În 1960 a absolvit Conservatorul, la clasa prof. Avakian, remarcându-se printre cei mai talentaţi violonişti din generaţia sa. A urmat studii postuniversitare la Moscova, cu Iuri Iankelevici. În 1969, la recomandarea lui Isaac Stern, a obţinut o bursă la Juilliard School of Music din New York, la clasa legendarului pedagog american Ivan Galamian. În S.U.A. (la Detroit) a participat şi la cursurile de măiestrie artistică susţinute de Itzhak Perlman.

Daniel Podlovschi a fost, decenii la rând, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” şi cu Diploma de onoare a oraşelor Oklahoma şi Maryland. Despre domnia sa se spune că face parte din lumea aristocraţiei româneşti, fiind un muzician de un autentic profesionalism. „Daniel Podlovschi este probabil cel mai în vârstă violonist din România. Are ceva din eleganţa interbelică, o atitudine care ne aminteşte de atmosfera Austriei strălucitoare”, notează Florentina Toniţa.

François-Robert Girolami

François-Robert Girolami este un reputat dirijor, cu o vastă deschidere repertorială, atât pentru domeniul artei lirice, cât şi pentru creaţia simfonică. Distins pedagog, preocupat în egală măsură de cariera didactică, la Paris deţine actualmente statutul de director al unei instituţii de învăţământ muzical superior. A compus muzică pentru Radio France şi a realizat înregistrări pentru televiziuni din Franţa, Olanda, Germania, Spania şi Rusia. De asemenea, a compus muzică de film, lucrări simfonice şi oratorii. Începând din anul 1981 este invitat frecvent să dirijeze concerte în România – la Filarmonica din Sibiu, unde deţine în prezent statutul onorific de director artistic asociat. Continuând pe parcursul anilor ’90 o fructuoasă colaborare cu diferite orchestre filarmonice din România – inclusiv cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” –, a organizat turnee de concerte în Corsica.