Ce ne pregăteşte Termoficarea – Debranşaţi de la vecinul!

0
389

Gata cu boieria, se opreşte iar apa caldă şi căldura: reprezentanţii Regiei de Termoficare Craiova au anunţat ieri că a expirat perioada în care tot craioveanul, şi cel cu facturile la zi şi cel care nu mai ştie nici el de când nu a mai dat pe la asociaţie, să beneficieze de acelaşi confort termic.  De săptămâna viitoare, 70 de apartamente şi mai multe scări de bloc vor fi tăiate de la sistemul centralizat de încălzire, cu acordul administratorilor şi al vecinilor.

Sunt vizate, pentru început, un număr de 70 de apartamente şi mai multe scări de bloc, despre care se spune că au cele mai mari datorii şi sunt primele care vor petrece această iarna în frig. “Am avut o discuţie serioasă cu administratorii de la 18 asociaţii de proprietari care au fost vizitate, luna trecută, de echipele noastre de recuperatori. Le-am cerut o evidenţă exactă cu persoanele care au datorii, dar care au şi posibilităţi să le plătească, numai că nu fac acest lucru. Pe unii ca aceştia îi vom debranşa fără să mai stăm la discuţii”, a declarat ieri directorul comercial al Regiei, Sorin Iordache. Astăzi şi mâine, administratorii au primit sarcina de a mai discuta o dată cu locatarii restanţieri, urmând ca, de săptămâna viitoare, să-şi intre în rol echipele care efectuează debranşările.

Acţiunea se declanşează de săptămâna viitoare

În aceste zile, unii dintre craioveni se pot trezi la uşă cu administratorul care le va solicita acceptul pentru debranşarea vecinului, în cazul în care acesta din urmă are restanţe foarte mari. “Facem o debranşare selectivă, la nivel de scară de bloc, dar şi la nivel de apartament, acolo unde condiţiile tehnice permit acest lucru. Din discuţiile cu domnii administratori, am ajuns la concluzia că sunt destul de multe locuinţe care pot fi separate individual de la instalaţiile de căldură, dar pentru aceasta trebuie să intrăm în apartamentul vecinului”, a mai spus Iordache. Din evidenţele Regiei reiese că sunt 70 de apartamente cu datorii care pot fi debranşate din locuinţa alăturată fără ca această manevră să influenţeze în vreun fel circuitul agentului termic în blocul respectiv.

Administratorii vor lua acordul vecinilor

Pe lângă aceste apartamente mai există şi foarte multe scări de bloc care vor trebui, de asemenea, să fie debranşate începând cu săptămâna viitoare. Potrivit directorului Iordache, toţi craiovenii care locuiesc aici au datorii mari, de peste 10 milioane de lei, motiv pentru care vor fi separaţi de la sistemul public de încălzire. “Sunt scări de bloc în care toţi locatarii au restanţe mari şi nu se cade să mai acţionăm în mod individual. Ca atare, vom debranşa întreaga scară pentru că nu mai există riscul de a primi reproşuri de la cetăţenii care sunt cu plăţile la zi”, a mai spus Iordache. Reprezentanţii Regiei recunosc că această modalitate prin care se debranşează întreg imobilul este mai rapidă, dar susţin că nu vor uza de ea decât acolo unde toţi locatarii au acumulat restanţe mari.

Bogaţii sunt cei care nu plătesc

După discuţiile cu administratorii, reprezentanţii Regiei de Termoficare susţin că persoanele cu debite mari nu sunt cazuri sociale, ci, din contră, oameni cu stare materială bună, dar care nu doresc să-şi achite ceea ce au consumat pe timpul iernii. “Administratorii ne-au spus că oamenii săraci, de regulă, nu au datorii la căldură pentru că ei, având o stare materială deficitară, primesc subvenţii de la stat. Cei foarte-foarte săraci nici nu mai plătesc pentru că li se suportă integral toată factura la agent termic. Ca atare, restanţele provin tot de la cei care au câte două sau trei maşini în faţa blocului, care au afaceri sau lefuri bine plătite”, este de părere Iordache. Pentru că mulţi dintre restanţieri au, prin urmare, banii cu care să-şi plătească facturile, conducerea Regiei mizează şi pe faptul că aceştia vor plăti, totuşi,  în aceste zile.

Restanţieri de top

Blocurile vizate se află în toate cartierele oraşului. După cum au precizat reprezentanţii Regiei, este vorba de imobile în care datoriile pe apartament au ajuns foarte mari. De exemplu, un locatar din blocul P6, de oe bulevardul Ştirbei-Vodă, care loxcuieşte la apartamentul 18, a acumulat o datorie de 145 de milioane de lei vechi. Restanţe foarte mari sunt şi în blocul 1 Dâmboviţa, blocul 10 din cartierul Brazdă, blocul 51B şi 46B din cartierul Craioviţa Nouă. În cartierul George Enescu, la blocul 7, există o restanţă totală de 900 de milioane de lei vechi. În acest imobil locuiesc 32 de familii şi nici una dintre ele nu este la zi cu plata facturilor. Cel mai mic debit este de 6 milioane de lei vechi, iar cel mai mare a ajuns la suma de 94 milioane de lei vechi. La asociaţia nr. 12 Lăpuş, la blocul G2, sunt restanţieri şi cu câte 38 milioane de lei vechi.