Problema achiziţiilor publice, prezentată, astăzi, la Prefectura Dolj

0
247

Astăzi, la sediul Prefecturii Dolj a avut loc o conferință regională, cu tema achizițiilor publice centralizate la nivel local, organizată de ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), în parteneriat cu Instituția Prefectului Dolj. Autoritățile contractante din județele învecinate din regiunea sud-vest Oltenia au fost prezente online. La conferință  au participat președintele ANAP, Iuliana Feclistov, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile și reprezentanți ai Primăriei Craiova. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii – BEI. Scopul conferinței a fost  acela de creștere a gradului de conștientizare în rândul autorităților contractante cu privire la beneficiile achizițiilor publice centralizate la nivel local, în cadrul proiectului SIPOCA 624 „Sprijin pentru implementarea SNAP prin consolidarea capacității administrative a ANAP și a autorităților locale contractante”.

UCA (Unități Centralizate de Achiziții Publice) sunt utilizate frecvent în administrațiile naționale și locale din Uniunea Europeană de peste 15 ani, iar beneficiile funcționării acestora se referă la reducerea costurilor și a riscurilor de neconformitate față de legislația în vigoare, la gestionarea mai eficientă a procedurilor de achiziții publice și la obținerea unui nivel de calitate superior pentru bunurile și serviciile achiziționate. “Ne mândrim că Doljul a fost ales pentru această conferinţă, care este una extrem de oportună , venind în spijinul autorităţilor locale. Achiziţiile publice sunt foarte importante pentru unităţile administrativ teritoriale (UAT) . Reprezenţii ANAP şi BEI vă vor oferi mai multe informaţii ” – a precizat Dan Diaconu, prefectul judeţului Dolj. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a punctat: “Suntem bucuroşi că aţi ales judeţul nostru pentru acest seminar. Sunt prezenţi reprezentanţi ai UAT-urilor, ceea ce înseamnă achiziţiile publice fiind mereu o temă de actualitate, este o zonă fierbinte. Cât de repede se implementează un proiect ţine de cât de repede se fac achiziţiile publice. Cu toţii ne dorim o lege a achiziţiilor cât mai suplă, iar mecanismul să fie cât mai simplu, pentru a nu se pierde fonduri europene. Sunt UAT-uri care nu au personalul necesar de aceea este binevenită ideea cu centralizarea”.

Prezentări ale reprezentanţilor ANAP şi BEI

Explicaţii au fost oferite atât de preşedintele ANAP, cât şi de reprezentanţi ai BEI . “Mulţumiri Prefecturii Dolj, CJ Dolj, Primăriei Craiova pentru condiţiile oferite pentru acest seminar. Până în prezent, am participat la 9 astfel de conferinţe în ţară. ANAP şi BEI au acordat asistenţă tehnică pentru crearea unor UAC-uri, actualmente fiind deja înfiinţate trei astfel de unităţi în ţară – judeţele Harghita şi Sibiu, Primăria Timişoara, iar până în 2025 să ajungem la şapte . Principala problemă este cea a resursei umane, iar aceste UAC-uri ar fi o soluţie, ele având ca scop formarea unor achizitori specializaţi pe diferite servicii” – Iuliana Feclistov, preşedinte ANAP; “Av văzut, aici, cel mai mare număr de participanţi la o astfel de conferinţă. Trebuie să vă gândiţi la crearea unei astfel de structuri la dumneavoastră acasă. Sunt avantaje clare în acest . În prezent, nu există o reglementare a tipurilor de proceduri care trebuie centralizate, astfel că se poate decide la nivel local ce este centralizabil şi ce nu” – Cristina Martin, reprezentanta BEI.