Portalul online “Europa ta” va deveni operaţional în următorii doi ani

0
355

Portalul online “Europa ta” va deveni, în următorii doi ani, un spațiu virtual în care atât cetățenii, cât și companiile vor putea să găsească, într-un singur loc, toate informațiile relevante cu privire la drepturile lor pe piața unică. Acesta va integra mai multe servicii și rețele, naționale sau europene, astfel că, potrivit noilor reglementări, peste 20 dintre cele mai importante operațiuni administrative vor putea fi efectuate online.

Începând cu 2020, cetățenii și companiile din UE vor avea acces, prin intermediul portalului Europa ta, la informații utile privind legislația europeană sau națională pentru piața muncii, educație, sănătate, înființarea unei afaceri, taxe, angajări și nu numai. În plus, cei care vor avea nevoie de asistență, vor fi direcționați către cel mai potrivit serviciu. O parte din informații sunt deja disponibile, însă volumul acestora va crește treptat în perioada următoare. Astăzi, cetățenii și companiile care doresc să se mute, să lucreze sau să facă afaceri în alte state europene, întâmpină un lanț de proceduri confuze și documente nesfârșite. Asta îi costă mult timp și bani pe cetățenii noștri. Pentru a răspunde angajamentelor asumate în strategia privind piața unică digitală, ghișeul unic digital va simplifica, îmbunătăți și grăbi procedurile administrative.“, comisarul european Elżbieta Bieńkowska, responsabil pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat:

Noul regulament urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE

Conform noilor norme, în cinci ani de zile, tot prin intermediul ghișeului unic vor putea fi efectuate online operațiuni ca înregistrarea unei mașini, solicitarea certificatului de naștere sau depunerea declarațiilor fiscale. Principiul unicității va reduce birocrația, de îndată ce companiile și cetățenii vor putea transmite o singură dată documentele sau informațiile necesare pentru o anumită operațiune, iar acestea vor putea fi utilizate între autorități. Noul regulament urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE, după care va intra în vigoare în termen de 20 de zile. Comisia Europeană a propus crearea ghișeului unic la data de 2 mai 2017. Inițiativa răspunde solicitărilor cetățenilor și companiilor de asigurare a unui acces mai ușor la informații, proceduri și servicii de asistență și de soluționare a problemelor.