Lecție de astronomie pentru elevi și studenți, la Muzeul Olteniei

0
681

O lecție de astronomie vizând cunoașterea corpurilor din Sistemul Solar de-a lungul timpului are loc astăzi, ora 12.00, la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei. Este vorba despre conferința Etape în cunoașterea Sistemului Solar”, însoțită de o serie de videoproiecții susținute de lector univ. dr. Emil Marinescu, de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, adresate elevilor și studenților craioveni. Manifestarea se înscrie în cadrul proiectului cultural-educativ „Muzeul – o Școală Altfel” al Secţiei de Ştiinţele Naturii și este dedicată Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic (4-10 octombrie).

«Etapele cunoașterii încep încă din antichitate cu observarea celor 6 planete vizibile cu ochiul liber pe cerul nopții. Parcurgând toate etapele evoluției societății umane se ajunge în prezent la observarea numeroaselor corpuri cerești din Sistemul Solar cum sunt: planetele, sateliții naturali, asteroizii, cometele. În cunoașterea Sistemului Solar se evidențiază 3 mari etape: etapa antichității; etapa marilor descoperiri geografice marcată de contribuțiile lui Galileo Galilei, Kepler, Copernic și Newton; etapa modernă în care zborurile cosmice și plasarea sondelor spațiale a permis cunoașterea a mii de corpuri cerești prezente în Sistemul nostru Solar», precizează reprezentanții Secției de Științele Naturii.

La manifestarea coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu participă studenţi de la Departamentul de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, Departamentul de Biologie și Ingineria Mediului al Facultății de Horticultuară din Craiova, îndrumați de lector univ. dr. Emil Marinescu şi prof. univ. dr. Elena Gavrilescu, precum și elevi ai Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu” și Colegiului Tehnic „Costin D. Nenițescu” – domeniul protecția mediului, îndrumați de profesorii de specialitate Maria Dumitru și Marian Neacșu, respectiv Iulia Cristea.

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări cultural-educative dedicate Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic (4-10 octombrie), sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane, anul acesta având deviza „Spațiul unește lumea”.