Egal de moral, scos pe final

0
322

Danemarca – România 1-1

Au marcat: Eriksen 59 / Deac 88.

Danemarca: Schmeichel 6 – Dalsgaard 7, Kjaer 6, Christensen 6, Durmisi 6 – Kvist 6, Delaney 7 – Eriksen 8 – Poulsen 8 (Schone 83), Bendtner 7 (Dolberg 70) 6, Sisto 7.

România: Tătăruşanu 7 – Bălaşa 6, Chiricheş 5, Grigore 6, Ganea 5 – Hoban 6, Stanciu 6 – Deac 7, Băluţă 6 (Ţucudean 83) 6, Budescu 6 (Bancu 66) 7 – Andone 5 (Keşeru 70) 5.

Arbitru: Deniz Aytekin (Germania) 6.

Eliminat: Ganea 63.

Tricolorii au încheiat o campanie dezastruoasă cu o remiză norocoasă la Copenhaga

Naţionala României a terminat campania de calificare cu un meci modest, dar încheiat cu un egal, la Copenhaga, împotriva Danemarcei. Ca şi în tur, la Cluj, tricolorii nu au avut niciun corner, dar, la fel ca atunci, au remizat cu nordicii. Contra n-a schimbat faţa naţionalei, însă are mult noroc faţă de neamţul Daum. „Guriţă” s-a calificat în play-off cu Dinamo, fiindcă Ştiinţa a nimerit bara de 3 ori în aceeaşi fază, iar zeiţa Fortuna îl ocroteşte şi la naţională. Zeiţa care nu a fost alături de Daum când Stanciu rata în prelungiri cu Muntenegru, în primul meci din preliminarii. România a păşit rar în careul advers pe „Parken”, danezii fiind net superiori, îndeosebi pe partea apărată de Ganea şi Băluţă. La posesie suferim crunt. Practic, România a avut mingea doar când a respins-o din propria jumătate şi când Budescu a făcut câteva giumbuşlucuri, dar numai pentru impresia artistică, fără eficienţă, fiindcă danezii nu sunt naivi precum kazahii sau feroezii. Bendtner a marcat din prima repriză, dar arbitrul ne-a ţinut în joc, anulând aiurea golul, pe motiv de ofsaid. Pe vremuri, Urs Maier ne-a sabotat în drumul spre Euro, acum turco-germanul Aytekin ne-a ajutat fără să mai avem nevoie. Până la urmă, arbitrul a admis superioritatea gazdelor şi le-a acordat penalty-ul cuvenit, obţinut de Bendtner şi transformat, cu emoţii, de Eriksen. Apoi, pe Ganea l-a trimis la vestiare mai devreme, sfârşindu-i chinul, fundaşul stânga fiind „terorizat” de Poulsen preţ de o oră. Norocul lui Bancu, olteanul debutând cu această ocazie ca fundaş stânga la naţională. Şi n-a îmbrăcat degeaba tricoul, fiindcă avea să centreze la golul egalizator. În final, când românii se rugau să nu piardă la handicap, Bancu l-a găsit pe Ţucudean în careul advers, iar luftul acestuia s-a transformat în assist pentru Deac, venit prompt să egaleze. Nu i-am încurcat pe danezi, fiindcă aceştia au punctaj suficient pentru a prinde barajul. În schimb, Contra rămâne neînvins la naţională şi are moral speranţe pentru viitoarea campanie. Poate vom juca şi fotbal atunci, cine ştie?

Concluziile lui Cosmin Contra au fost: „Nu sunt un antrenor cu fler, dar nu mai aveam nimic de pierdut. Eram în zece oameni şi l-am introdus pe Ţucudean pentru a egala şi mi-a ieşit. Ştiam că Ţucudean este puternic acolo, în faţa porţii, iar el a intrat foarte bine. A şutat la acea fază, iar Deac a înscris. Am jucat împotriva unei echipe foarte bune, o echipă puternică din punct de vedere fizic, care a evoluat în multe momente la limita efortului. Iar noi am reuşit în bună parte să facem faţă. Am controlat bine prima repriză, când nici ei, dar nici noi nu ne-am creat ocazii foarte mari. În repriza a doua le-am spus băieţilor să încercăm să stăm mai mult în jumătatea lor de teren, lucru pe care l-am reuşit în primele minute. A venit însă apoi acel penalty şi imediat am rămas în zece oameni după eliminarea lui Ganea. Eu sunt mulţumit de băieţi, de atitudinea lor. I-am felicitat pentru efortul depus pentru că am alergat în zece oameni împotriva unei echipe care avut posesia. Le-am spus băieţilor la sfârşit că ăsta este spiritul pe care îl vreau la echipa naţională. Nu trebuie să ne dăm bătuţi niciodată şi să dăm mereu totul pentru a câştiga”.