Scoţianul Thomson, zgârcit cu finlandezii, generos cu tricolorii

0
396

România – Finlanda 1-1

Au marcat: Hoban 90+2 / Pohjanpalo 67.

România: Tătăruşanu 6 – Papp 4, Chiricheş 5, Grigore 4, Raţ 5 – Hoban 6 – Torje 6 (Ad. Popa 87) 4, Sânmărtean 5, Chipciu 4 (Maxim 60) 4 – Stancu 6 (Andone 69) 5, Keşeru 4. Selecţioner: Anghel Iordănescu.

Finlanda: Hradecky 8 – Arkivuo 5 (Jelasto 64) 6, Arajuuri 5 (Toivio 61) 6, Moisander 7, Uronen 7 – Ring 6, Schuller 6, Halsti 5, Hetemaj 6 – Pukki 7, Pohjanpalo 7 (Hamalainen 77) 5. Selecţioner: Markku Kanerva.

Arbitru: Craig Thomson (Scoţia)

 

Arbitrul scoţian a refuzat un penalty finlandezilor şi implicit eliminarea lui Dragoş Grigore, iar tricolorii au egalat în prelungiri şi au nevoie de victorie în Feroe pentru a sa califica la Euro 2016

Naţionala României mai avea un minut până a fi la mâna Ungariei în ultima etapă a preliminariilor. Curios, dar Iordănescu are merit la egalare, doi dintre cei introduşi pe final contribuind la golul de 1-1. Maxim, unul dintre cei mai penibili jucători văzuţi în ultimele decenii la naţională, a ridicat o minge în careu pentru Andone, cel din care săriseseră toate mingile aiurea până atunci, acesta a şutat în portarul finlandez şi mingea a ajuns la Hoban cu poarta goală la dispoziţie. Era minutul 92 şi peste 50.000 de oameni, care până atunci speraseră într-o victorie la ultimul de acasă al preliminariilor, urlau “demisia” către cvartetul de antrenori înghesuit într-un colţ al băncii tehnice. În prima repriză, România a avut ocazii cât pentru toată campania de calificare, majoritatea din lovituri de cap la faze fixe. Cu mai mult păr, dar mai puţin lipici la gol, Stancu a fost  aproape de gol în trei rânduri. Keşeru a fost la fel de impotent ca în precedentele jocuri şi s-a grăbit să irosească şi toate loviturile libere scoase de Sânmărtean din preajma careului advers. Torje a fost mai activ, dar a reuşit doar un şut de la mare distanţă respins de portar şi o bară. Pe dreapta au jucat doi tipi la care s-a referit Mitică Dragomir când a spus că au fost convocaţi “pe pile”: Papp şi Chipciu. Pe primul l-am remarcat cum se împiedică, iar pe al doilea l-am reţinut pentru că a dat pasa la care Keşeru n-a nimerit mingea din 6 metri. Chiricheş şi Grigore, impecabili în prima parte, au fost întorşi pe toate feţele de Pukki în repriza secundă. Cei doi l-au asistat pe nordic la assist-ul dat lui Pohjanpalo şi la alte câteva şanse mari de gol ale oaspeţilor. În cele din urmă, Grigore s-a hotărât să intervină: în careu, direct pe gamba lui Pukki şi în postură de ultim fundaş. Când toţi ne făceam calcule în privinţa barajului, scoţianul Thomson ne-a oferit cel mai important ajutor din aceste preliminarii, ignorând o intervenţie care se penaliza chiar şi în “Turneul celor şase naţiuni”. Românii au picat şi psihic şi fizic după golul primit, dar decizia arbitrului scoţian a fost ca o perfuzie cu moral şi le-a permis să forţeze pe final egalarea. Cum se prezintă situaţia în cea mai modestă grupă de calificare din istoria preliminariilor Euro: ciomăgarii din Irlanda de Nord s-au calificat deja, pe ai noştri îi mai desparte de Franţa doar un meci cu nişte amatori, iar ungurii speră şi ei la calificarea directă din postura “celei mai bune echipe de pe locul 3”.

Din discursul lui Tata Puiu de la final cu toţii am reţinut că ne-a “debulosat” golul finlandezilor. Dacă mai contează, iată şi restul speech-ului: “Eu cred că a fost o reacţie firească a suporterilor să ne huiduie, am greşit, i-am dezamăgit. Ne cerem scuze pentru ceea ce s-a întâmplat şi suntem convinşi că putem obţine calificarea. În acest meci ne-a lipsit finalizarea. Acum stăm doar la mâna noastră, trebuie să nu mai facem greşeli. Am făcut o primă repriză bună, cu presing sus, ne-am creat multe ocazii bune de a marca, dar nu am reuşit să ne concentrăm la finalizare. Repriza a doua nu a mai fost atât de bună din punct de vedere al organizării, apoi am primit acel gol, care ne-a debulosat. Poate era nedrept să pierdem acest joc, greşelile din defensivă puteau să ne coste enorm. E un moment greu pentru fotbalul românesc” a declarat Iordănescu.

Duminică seara, “cel mai bun antrenor al secoului 20” făcut mare de Hagi şi compania, general şi om politic analfabet ar putea bifa o nouă calificare “glorioasă”.

Clasamentul Grupei F

1. Irl. de Nord 9          6          2          1          15-7     20

2. România      9          4          5          0          8-2       17

3. Ungaria       9          4          4          1          8-5       16

4. Finlanda      9          3          2          4          8-9       11

5. Feroe           9          2          0          7          6-14     6

6. Grecia          9          0          3          6          3-11     3

Celelalte meciuri din grupă: Ungaria – Insulele Feroe 2-1 (Bode 63, 71 / Edmundson 11), Irlanda de Nord – Grecia 3-1. În ultima etapă a grupei F, duminică, de la ora 19, vor avea loc meciurile: Insulele Feroe – România, Finlanda – Irlanda de Nord şi Grecia – Ungaria. La Campionatul European se califică direct primele două clasate din fiecare grupă împreună cu echipa de pe locul 3 cu cel mai bun punctaj. Celelalte opt ocupante ale locurilor 3 vor disputa un play-off în dublă manșă.

Preliminariile Euro 2016

Grupa D:

Irlanda – Germania 1-0 (Long 70), Scoţia – Polonia 2-2 (Ritchie 47, Fletcher 53 / Lewandowski 3, 94), Georgia – Gibraltar 4-0 (Vatsadze 30, 45, Okriaşvili 35, Kazaişvili 87).

Clasament: 1. Germania 19p, 2. Polonia 18p, 3. Irlanda 18p, 4. Scoţia 14p, 5. Georgia 9p, 6. Gibraltar 0p.

Ultimele partide: Germania – Georgia, Polonia – Irlanda, Gibraltar – Scoţia.

Grupa I

Portugalia – Danemarca 1-0 (Joao Moutinho 65), Albania – Serbia 0-2 (Kolarov 90+1, Ljajic 90+4),

Clasament: 1. Portugalia 18p, 2. Danemarca 12p (8 meciuri), 3. Albania 11p (7 meciuri), 4. Serbia 4p, 5. Armenia 2p.

Ultimele meciuri: Armenia – Albania, Serbia – Portugalia.