Românii din Timoc, primiţi cu braţele deschise la Craiova

0
365

Asociaţia Studenţilor Timoceni din Craiova, în parteneriat cu Asociaţia pentru Cultură a Românilor-Vlahilor din Serbia, cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii” şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova au organizat, ieri, la Craiova, manifestarea intitulată „Românism: trecut, prezent şi viitor”. A fost o ocazie atât pentru studenţii din Timoc, cât şi pentru autorităţile judeţene să-şi împărtăşească gândurile de prietenie reciprocă şi planurile pentru viitor. Tot de ieri, românii din Timoc au, la Craiova, un sediu funcţional, care le stă la dispoziţie pentru o mai bună integrare.

Manifestarea, gândită ca o zi dedicată românilor din Timoc, a debutat chiar cu inaugurarea sediului Asociaţiei Studenţilor Timoceni din Craiova. Situată pe bulevardul „1 Mai”, mai precis în incinta Facultăţii de Medicină, noua „casă” i-a reunit laolaltă pe studenţii veniţi să studieze la Craiova şi pe sponsorii AST. „Astăzi este o zi foarte importantă. Deschidem aici prima casă a românilor din Timoc pe care am primit-o de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, cu ajutorul domnului rector Ion Rogoveanu. A trecut un an de când noi desfăşurăm activităţile legate de promovarea culturii şi identităţii româneşti şi aici în România, dar şi în Serbia. Am reuşit în acest răstimp să ne strângem şi să facem cât multe lucruri bune pentru românii din Timoc”, a declarat Alexandru Najdanovici, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni din Craiova.

„ Este nevoie ca eforturile să fie conjugate şi strânse într-un mănunchi”

Extrem de interactivă a fost dezbaterea organizată în Sala Mare a Consiliului Judeţean Dolj. În prezenţa unui număr foarte mare de participanţi, tema discuţiei s-a centrat pe „Viitorul identităţii şi culturii româneşti în Timoc”. În acest context, s-au dezbătut problemele comunităţii din Timoc, precum şi probleme legate de viitorul organizaţiilor, asociaţiilor şi ONG-urilor din Serbia. De altfel, legăturile de prietenie, vechi de sute de ani între românii aflaţi de o parte şi de alta a Dunării, au reprezentat liantul întâlnirii de ieri. Readucând în actualitate situaţia românilor din Timoc, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a ţinut să-i asigure pe cei prezenţi în sală de sprijinul pe care îl vor primi întotdeauna din partea doljenilor. „Sunt onorat să fiu astăzi aici şi mi-am dorit foarte mult să fiu prezent la această întâlnire. Am fost la curent de-a lungul timpului cu manifestările care au avut loc fie în ţară, fie în străinătate. Din când în când m-am mai întâlnit cu lideri ai prietenilor şi fraţilor noştri şi am transmis mesajul nostru de prietenie şi de frăţie. Cu cât trece vremea, cu atât simt că se strâng aceste legături şi cu atât mai multă nevoie este ca eforturile să fie conjugate şi strânse într-un mănunchi”, a spus Ion Prioteasa.

Studenţii din Timoc, lăudaţi pentru implicare

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj i-a lăudat pe reprezentanţii studenţilor pentru implicarea în activităţi de promovare a românismului din Timoc. „Îmi face mare plăcere să constat, pe de o parte, faptul că la această întâlnire participă foarte mulţi studenţi, ceea ce este un lucru foarte bun şi, de asemenea, că la apelul care a fost lansat au răspuns foarte multe personalităţi. Asta înseamnă că sunteţi importanţi, iar ceea ce faceţi dumneavoastră faceți cu inima şi sufletul şi are un răspuns şi din partea noastră. Asta înseamnă că nu am încetat niciodată să vă iubim, deşi poate nu am găsit întotdeauna cele mai bune căi să ajungem la dumneavoastră, dar cred că este un moment în care sună goarna să se strângă toată suflarea şi tot ceea ce înseamnă trăire românească indiferent unde se află în lume”, a mai spus Ion Prioteasa.

Autorităţile doljene, receptive la problemele comunităţii

Subliniind faptul că autorităţile din România sunt la curent cu problemele pe care le întâmpină cei aflaţi de cealaltă parte a Dunării, Cristian Burada, directorul de cabinet al prefectului de Dolj, a transmis mesajul său de apropiere faţă de românii din Timoc. „Instituţia prefectului este deschisă tuturor românilor şi facem tot ce ne stă în putinţă ca o parte din problemele cu care vă confruntaţi, în sensul păstrării identităţii limbii, să fie rezolvate. Toate probleme pe care le aveţi sunt cunoscute. Toate aceste prezenţe nu fac decât să vă confirme dumneavoastră că vă iubim, că vă înţelegem şi că facem tot ce ne stă în putinţă să ne rămâneţi fraţi”, a declarat acesta.

„Suntem îngropaţi, dar ne trebuie ajutor”

Boian Barbucici, liderul Asociaţiei „Iniţiativa Românească” de la Brestovac, le-a împărtăşit autorităţilor doljene despre modul în care cei peste 300 de mii de români din regiune se încăpăţânează să vorbească limba pe care au pomenit-o din strămoşi. „Ne bucurăm să vedem că se mişcă lucrurile şi practic ne ridicăm din cenuşă, ne păstrăm identitatea. Poporul românesc din Timoc este împărţit. În Timoc sunt 300 de mii de români. Avem copii care nu vorbesc deloc limba română, limba am păstrat-o de la bunicii noştri. Dacă pierdem limba, pierdem tot. Suntem îngropaţi, dar ne trebuie ajutor, trebuie să apropiem relaţiile care sunt pierdute cu ţara noastră. Avem nevoie de susţinere, să facem o legătură strânsă. Trebuie să ne păstrăm identitatea, e nevoie de susţinerea ţării-mamă, iar fără ajutor nu putem reuşi. Numai cu studenţii putem să păstrăm identitatea noastră”, a spus Boian Barbucici, cerând, în final, sprijin pentru a fi asigurată identitatea culturală a românilor din Valea Timocului.

Biblioteca de la Negotin, o speranţă în plus

În aşteptarea unei şcoli în limba română în satele din Timoc, şi-a făcut apariţia, la Negotin, o bibliotecă în care se găsesc volume scrise în limba română, graţie unui proiect al Bibliotecii Judeţene „ Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova. Ramona Pau, reprezentantul bibliotecii craiovene la întâlnirea de ieri, a vorbit cu speranţă despre viitorul aproprierii relaţiilor dintre Craiova şi comunitatea de români din Timoc: „Avem o bibliotecă la Negotin şi prezenţa delegaţiei bibliotecii la această manifestare justifică sprijinul pe care instituţia noastră îl aduce comunităţii româneşti din Timoc prin activităţi de solidaritate menite să demonstreze apartenenţa la poporul român. Trebuie să fim optimişti să arătăm că suntem uniţi şi să desfăşurăm activităţi culturale. Biblioteca Judeţeană va susţine în continuare comunitatea românească din Timoc”.

Instantanee surprinse pe Valea Timocului

Manifestarea s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi speciali, printre care Anca Tănasie, prodecanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, Tudor Nedelcea, cercetător la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor”, scriitorul Ilarie Hinoveanu, Gabriela Rusu-Păsărin, realizator de emisiuni la Radio „Oltenia” Craiova şi Dan Lupescu, director fondator al revistei ”Lamura”.

Ziua s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei de fotografie „Timocul din inima mea”. Pe simeze au fost expuse peste 50 de instantanee, surprinse de fotograful timocean Zavişa Jurj, preşedintele Asociaţiei pentru Cultură a Românilor-Vlahilor din Serbia. Expoziţia poate fi vizitată pe parcursul mai multor zile, fiind găzduită în Sala „Ştefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei (strada „Madona Dudu” nr. 14).

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE