Elevii învaţă să spună “Nu” drogurilor

0
36

Amfiteatrul Colegiului Naţional “Ştefan Odobleja” din Craiova a găzduit, ieri, o lecţie deschisă de informare şi prevenire în scopul reducerii cererii de droguri şi de prevenire a infracţiunilor, desfăşurată în cadrul proiectului educativ “Da vieţii, Nu drogurilor”, la care au luat parte atât elevii, cât şi profesorii unităţii de învăţământ. De asemenea, la eveniment au participat şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog din judeţul Dolj, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, Poliţiei locale Craiova, Serviciului Regional de Poliţie Transporturi Craiova şi Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Dolj, care i-au informat pe elevi la ce riscuri se supun atunci când aleg să consume droguri sau substanţe etnobotanice şi i-au sfătuit să nu se lase atraşi în plasa acestui viciu periculos.

“Scopul acţiunii pe care o desfăşurăm astăzi este acela de a vă informa cum să preveniţi consumul de droguri şi de etnobotanice – substanţe care circulă peste tot în ultima vreme şi pe care sunt convins că muţi dintre voi le-aţi văzut într-o împrejurare sau alta. De asemenea, sunt convins că mulţi dintre voi cunoaşteţi chiar persoane care comercializează sau consumă astfel de substanţe, tocmai de aceea vă atrag atenţia că trebuie să fiţi stăpâni pe voi şi, din curiozitate sau teribilism, să nu vă lăsaţi atraşi de acest viciu care poate duce chiar şi a moarte. Trebuie să vă gândiţi de fiecare dată la consecinţe!”, i-a sfătuit pe elevi Constantin Chirea, preşedintele Sucursalei Regionale Sud-Vest Oltenia a Asociaţiei Alianţa Internaţională Antidrog.

În cadrul acţiunii, elevii au vizionat un film sub genericul “Unde-i lege nu-i tocmeală”, în care au fost prezentate mai multe tipuri de infracţiuni, precum şi ipostazele în care o persoană se poate afla: cea de infractor şi cea de victimă.

Lecţia deschisă de prevenire a consumului de droguri s-a încheiat tot cu un sfat din partea autorităţilor: “Dacă aveţi un coleg care consumă droguri, să ştiţi că îi faceţi un bine dacă informaţi autorităţile. Să nu vă gândiţi că veţi fi priviţi ca nişte turnători, ci gândiţi-vă că ajutaţi un coleg care de la o simplă curiozitate poate ajunge chiar la moarte”.