Alte 45 de milioane de euro pentru Programul Prima Casă

0
40

Banca Comercială Română (BCR) se pregăteşte să înceapă acordarea de credite în lei în cadrul Programului Prima Casă. BCR a primit în cadrul acestui program o sumă suplimentară în valoare de 45 de milioane de euro pe care intenţionează să o acorde numai sub formă de credite în lei imediat ce legislaţia care reglementează Programul Prima Casă va permite băncilor să îşi completeze şi/sau modifice ofertele iniţiale de finanţate. 

“Programul Prima Casă se bucură de un succes enorm în rândul clienţilor încă de la lansare. Numărul cererilor s-a menţinut într-un ritm constant de la începutul anului, astfel că volumul total al solicitărilor de credite depuse a ajuns sa depăşească semnificativ suma pe care BCR o mai are la dispoziţie. Ne dorim să-i ajutam în continuare pe români să-şi îndeplinească visul de a avea propria locuinţă. Opţiunea noastră  de a continua creditarea în cadrului Programului Prima Casă în moneda naţionala urmează. Atât recomandările Băncii Naţionale a României cu privire la încurajarea creditării în lei, cât şi dorinţele clienţilor, ale căror solicitări de creditare în moneda naţională sunt tot mai numeroase, pe fondul unei tot mai mari popularizări a riscului valutar asumat în cazul împrumuturilor în altă monedă decât cea în care realizează venitul”, a declarat Ioana Mihai, şef departament Credite Garantate, BCR.

Până în prezent, peste 30.000 de credite

BCR a acordat, până în prezent, circa 30.000 de credite în cadrul Programului Prima Casă, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro. Regiunea cea mai activă în Programul Prima Casă este Bucureşti, a cărei cotă în volumul total de credite acordate a crescut la 45% în a patra etapă a Programului Prima Casă, faţă de cota aferentă în prima etapă a programului (36%). Pe lângă Bucureşti, următoarele şase cele mai atractive judeţe active în programul Prima Casă au fost Timiş, Cluj, Iaşi, Constanţa, Braşov şi Sibiu. Primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii bancari îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată.

Garantat parţial de FNGCIMM

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele şi în contul statului, având valoare determinată, iniţial egală cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate – deci la jumătate din valoarea acordată a creditului. În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare, va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0.15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.