Condamnări în dosarul fraudei de peste 2 milioane de euro de la BRD Craiova

0
770

Magistraţii Tribunalului Timiş au pronunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, sentinţa într-un dosar din anul 2008, vizând o fraudă bancară de peste 2 milioane de euro comisă de o angajată a BRD Craiova împreună cu alte şase persoane, între care se afla şi afaceristul craiovean de origine iraniană Jahari Farid, cunoscut drept Paul Valută, care a decedat între timp. Pedepsele la care au fost condamnaţi cei implicaţi sunt cuprinse între 5 ani şi 6 luni închisoare şi 11 ani, în timp ce faţă de Paul Valută procesul a încetat. Decizia Tribunalului Timiş nu este definitivă.

Reamintim că, pe 5 februarie 2008, poliţiştii BCCO Craiova, la solicitarea procurorilor DIICOT Timiş, o reţineau pe Mihaela Rosana Biţu, operator ghişeu la una din sucursalele BRD Craiova, femeia fiind acuzată că a transferat ilegal echivalentul a 2,2 milioane de euro în conturi private, utilizând fără drept parola de acces a directorului sucursalei bancare în care lucra. În sarcina femeii procurorii au reţinut comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, infracţiuni informatice şi spălare de bani. În acelaşi dosar au mai fost arestate preventiv alte trei persoane: Osman Tunc, cetăţean de origine turcă, Doru Meosu şi Paul Vasile Mînzu.

Potrivit procurorilor DIICOT, jumătate din banii sustraşi de angajata BRD a fost transferată în contul cetăţeanului turc, acesta fiind reţinut în timp ce aştepta să îi ridice de la o unitate din Bucureşti. Diferenţa a intrat în contul lui Doru Meosu, cont deschis de acesta la o agenţie din Timişoara. Pe 1 februarie 2008, Meosu a reuşit să ridice, în numerar, o parte din sumă, respectiv 1.500.000 de lei, pe care i-a predat-o lui Paul Vasile Mînzu, acesta din urmă reuşind să plaseze sacoşa cu bani unei persoane care îl aştepta în afara sediului băncii. O a cincea persoană implicată în fraudă, Eugen Florescu (43 de ani), om de afaceri, tot din Craiova, s-a predat, luni, 11 februarie 2008 anchetatorilor, fiind arestat preventiv pentru 29 de zile. Cercetările efectuate în dosar de procurorii DIICOT Timiş i-au adus din nou la Craiova, astfel că, pe 25 februarie 2008, însoţiţi de lucrători ai BCCO Craiova, aceştia au descins la locuinţa lui Paul Valută. În urma percheziţiei efectuate la domiciliul acestuia au fost ridicate o mulţime de documente, iar bărbatul s-a alăturat celorlalte persoane arestate în cauză.

Ulterior, a mai fost arestat încă un bărbat în dosar Sami Ors, cele şapte persoane fiind trimise în judecată pentru acces fără drept la un sistem informatic şi producerea unui prejudiciu prin modificarea unor date informatice, spălare de bani, constituire de grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase prin utilizarea instrumentelor electronice de plată. La aproximativ un an după ce a fost arestat, mai exact pe 17 ianuarie 2009, afaceristul craiovean Paul Valută a decedat la Spitalul de Urgenţă din Timişoara.

Magistraţilor Tribunalului Timiş le-a luat mai bine de trei ani să pronunţe sentinţa în acest dosar. Astfel, vineri, 7 octombrie a.c., judecătorii au decis pedepsele celor implicaţi: Mihaela Rosana Biţu a fost condamnată la 5 ani şi 6 luni închisoare, Sami Ors a primit tot 5 ani şi 6 luni închisoare, Eugen Florescu a primit 11 ani de închisoare, Paul Vasile Mînzu – 7 ani şi 3 luni închisoare, Doru Meosu – 6 ani închisoare, iar Osman Tunc a primit 5 ani şi 6 luni închisoare. Decizia Tribunalului Timiş nu este definitivă.