În perioada iulie-august , inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj vor efectua activităţi specifice sezonului estival, pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin intensificarea controalelor la unitățile de alimentație publică și industrie alimentară .
Verificările sunt intensificate având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și servirea hranei către consumatorul final în perioada sezonului estival, ca urmare a deschiderii unităților care desfășoară activitate sezonieră, a creșterii numărului de consumatori la terasele unităților de tip restaurante, pizzerii, fast-food-uri , cu ocazia organizării diferitelor târguri, zile ale orașelor și comunelor, respectiv mese festive (nunți, botezuri, aniversări, serbări etc.) O atenție deosebită va fi acordată zonelor turistice, în condițiile creșterii afluxului de persoane și, implicit, intensificarea activităților de comercializare, preparare și servire a alimentelor. “La nivelul DSVSA Dolj, au fost constituite echipe de inspectori ,pentru efectuarea controalelor tematice ce vizeează verificarea respectării cerințelor care au stat la baza autorizării/înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a unităților alimentare dar și la verificarea cerințelor generale de igienă. Accentul va fi pus pe verificarea eligibilității materiilor prime, trasabilitatea produselor alimentare,manipulare, depozitare,preparare , programe de autocontrol si păstrarea probelor de alimente preparate/gătite (timp de 48 de ore)”, a precizat Costică Retea, director executiv – adjunct al DSVSA Dolj, purtător de cuvânt al instituţiei .
Recomandări
Consumatorilor li se recomandă să achiziţioneze produse alimentare numai din locuri sau spații avizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.); să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate , temperatura și să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării. În perioada controalelor, vor fi prelevate probe din materii prime, produse finite și teste de sanitație, care vor fi analizate în cel mai scurt timp in cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Dolj. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul DSVSA DOLJ vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni contravenționale si vor reține oficial produsele alimentare neconforme ce vor fi dirijate la unitățile de neutralizare.
Consumatorii pot face sesizări ce țin de domeniul siguranței alimentelor la ;
DSVSA Dolj : Craiova ,str. Fantana Popova ,nr. 30, office-dolj@ansvsa.ro
-Tel.fix -0251428791 ; -Tel.verde-0351806832 ; -Fax-0351806855 ;Responsabil comunicare – Dr. Retea Costică – 0728286333