Primăria Craiova, tot mai interesată pentru un nou constructor la cartierul de locuinţe

0
422

Dacă dezvoltatorii chinezi nu vin cu banii pentru finalizarea cartierului de locuinţe în termenul stabilit, autorităţile locale vor proceda la rezilierea contractului de concesiune. Primarul Mihail Genoiu a anunţat că municipalitatea mai aşteaptă până la data de 1 august, după care, dacă nu vin cu dovada că dispun de fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor, va rupe înţelegerea cu firma Shandong Ningjiang România şi va demara cu o nouă licitaţie pentru găsirea unui alt constructor.

cartier chinezescAutorităţile locale au decis ca, indiferent de motivaţie, să nu mai păsuiască mai mult constructorul de la cartierul de locuinţe din strada Caracal. Primarul Mihail Genoiu a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută, că timpul curge în defavoarea chinezilor, întrucât autorităţile locale manifestă înţelegere doar până la data de 1 august, când, conform celor asumate, partea chineză trebuie să vină cu dovada că deţine banii necesari pentru finalizarea apartamentelor. „Din câte ştiu, nu s-a încheiat activitatea de preluare a firmei chineze din Craiova, sperăm să fie încheiată şi să vedem banii în cont până la sfârşitul lunii iulie, aşa cum a fost prevăzut. Altfel, la 1 august, demarăm noi o altă licitaţie de execuţie”, a precizat edilul-şef al Craiovei..

Explicaţia chinezilor: procedurile sunt stufoase şi complicate

genoiu
Mihail Genoiu

Reprezentanţii municipalităţii au explicat că nu deţin informaţii “foarte precise” legate de ceea ce se întâmplă, în acest moment, în interiorul firmei Shandong Ningjiang, cea care a început lucrările pe strada Caracal, deoarece autoritatea locală nu are, prin lege, nici o calitate de a solicita informaţii foarte detaliate în acest sens. „Însă zilele trecute am primit această informaţie de la firma Shandong Ningjiang din Craiova, şi anume că procedura de preluare a unei firme de către alta este foarte stufoasă şi complicată”, a enunţat primarul Craiovei motivul care a fost transmis municipalităţii de către societatea Shandong Ningjiang România, cu capital chinez, dar înfiinţată, după cum se ştie, în Craiova. Strategia constructorului a fost să obţină un credit de banca din China, dar nu a reuşit şi a fost nevoită să întrerupă lucrările.

Shandong Ningjiang ar fi angajat o a treia firmă

Există, totuşi şi o noutate în această poveste. Reprezentanţii Primăriei Craiova au dezvăluit faptul că, din discuţiile purtate cu chinezii, s-a aflat că societatea Shandong Ninjiang România a angajat, la rândul său, o altă firmă specializată care să îi susţină interesele şi care se ocupă, la această oră, de procedura de cesiune a părţilor sociale între cele două firme. Primarul Mihail Genoiu a precizat că această a treia firmă intermediară a efectuat o analiză în acest sens şi s-ar părea că procedura este aproape de finalizare. „La ora aceasta, este spre finalizare o analiză făcută de o altă firmă asupra procedurii prin care se transformă cesiunea de părţi sociale între cele două societăţi de construcţii”, un amănunt care ar fi încurajator pentru continuarea contractului cu dezvoltatorii chinezi.

Avantajele invocate de ambele părţi

primaria craiovaDe ce ar fi interesată formă chineză să ducă la bun sfârşit acest contract? Explicaţia este dată raţiuni de business. Până acum, în fundaţiile care au fost turnate la cartierul din Craiova, dezvoltatorul chinez susţine că a investit deja 8 milioane de euro din cele 35 milioane de euro, iar abandonarea şantierului care îi revine cu totul autorităţii locale ar fi o pierdere semnificativă pe care nu şi-o permite. Pe de altă parte, şi insistenţa municipalităţii de a rămâne în interiorul acestui contract este justificată tot de bani. Conform înţelegerilor contractuale, constructorul care a primit în teren în concesiune pe o perioadă de 49 de ani (până la data de 27 mai 2063) ar urma să vândă locuinţele – nu şi terenul de sub ele – craiovenilor interesaţi la preţul de 400 de euro pe metru pătrat construit, cu tot cu utilităţi incluse. Autorităţile susţin că acest preţ bun l-ar obţine acum foarte greu de la o altă firmă.

Se profilează o nouă licitaţie de execuţie

Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, dacă nu fac dovada, cu extras de cont, că deţin restul sumei până la 35 milioane de euro, chinezii îşi vor lua adio de la şantierul din Craiova. Autorităţile locale par decise, mai mult ca oricând, să pună punct acestui contract – care se derulează din mai 2014 şi ar fi trebuit să fie finalizat în doi ani – şi să continue lucrările cu un alt constructor care va fi declarat în urma unei noi licitaţii. Reprezentanţii municipalităţii nu au venit, deocamdată, cu mai multe informaţii despre cum se va derula această măsură, dacă blocurilor vor fi scoase la licitaţie în întregime sau dacă vor fi lotizate şi apoi licitate, astfel ca mai mulţi constructori să preia câte o bucăţică din şantier, preferând să aştepte epuizarea timpului de aşteptate, acordat partenerilor chinezi până la data de 1 august. Reamintim că pe amplasamentul respectiv sunt proiectate să se ridice 1.800 de locuinţe, care sunt grupate în 23 de blocuri. Dintre acestea, primele 250 de locuinţe trebuie să fie predate MApN.