Piaţa Centrală va avea parcare cu cartelă

0
165

Barierele automate pentru parcarea din Piaţa Centrală au fost achiziţionate şi vor fi montate în decurs de o lună. Sistemul de bariere este automatizat, pe bază de cartele de acces, fiind asemănător celui instalat în parcarea subterană din centrul municipiului. Administraţia pieţelor apreciază că sistemul va fi funcţional începând cu data de 15 august.

parcare piataSC Pieţe şi Târguri Craiova a semnat, la sfârşitul săptămânii, contractul de furnizare şi montare a unui sistem de bariere auto cu taxare pentru parcarea din zona de nord a Pieţei Centrale cu firma Elecsis SRL din Craiova, câştigătoarea licitaţiei de achiziţie. Potrivit administraţiei pieţelor, sistemul este unul parţial automatizat şi va permite o eficientizare a accesului cetăţenilor care vin cu maşina să-şi facă cumpărăturile din cea mai mare piaţă a municipiului, dar şi o mai bună gestionare a încasărilor.

„Tariful aprobat de Consiliul Local Municipal Craiova pentru parcarea din Piaţa Centrală este de 2 lei pe oră, însă în prezent este dificil de aplicat, fiind greu de contorizat perioada de staţionare pentru fiecare autoturism. Unii clienţi ai pieţei şi chiar unii comercianţi profită de acest aspect, intrând dimineaţa cu maşinile în parcare şi uitând să mai plece, în timp ce alţii nu pot beneficia de parcare, nemaifiind locuri pentru ei. În ideea de a eficientiza parcarea şi a da cât mai multor cetăţeni posibilitatea de a beneficia de locuri de parcare, am decis să investim în acest sistem automatizat de bariere”, a declarat Alin Mărăcine, director general al SC Pieţe şi Târguri.

Sistemul a costat aproximativ 33.000 de lei

Sistemul include două bariere, una la intrare şi cealaltă la ieşirea din parcare. În momentul în care intră în parcare, şoferul primeşte o cartelă de acces, pe care este memorată ora de intrare, exact ca în parcarea subterană din centrul Craiovei. La plecare, nu va merge, însă, la un automat care să-i încaseze banii pentru parcare, ci va înmâna cartela de acces direct casierului, aflat în ghereta de lângă bariera de ieşire. Casierul va introduce cartela într-un aparat special, care-i va indica durata staţionării, în funcţie de care va fi emis bonul fiscal, la acelaşi tarif din prezent, de 2 lei pe oră.

Achiziţia sistemului de bariere s-a realizat prin SEAP, iar preţul oferit de firma desemnată câştigătoare, SC Elecsis SRL din Craiova, a fost de 32.956,94 lei, fără TVA, cu circa 6% sub valoarea estimată, de 35.000 de lei, fără TVA. Termenul de livrare şi montaj este de 30 de zile de la data semnării contractului, iar termenul de garanţie oferit pentru această lucrare este de 24 de luni de la data punerii în funcţiune.