Europarlamentarii USL cer PE sancţionarea Monicăi Macovei cu pierderea mandatului

0
309
Monica Macovei

Europarlamentarii PSD şi PNL au anunţat ieri că, în cursul aceleiaşi zile, vor înainta o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Martin Schultz, în care vor sesiza că Monica Macovei a „dezinformat” liderii europeni, solicitându-i sancţionarea acesteia cu pierderea mandatului. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă, de liderul europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, care a precizat că europarlamentarii USL vor cere şi Parlamentului din România înfiinţarea unei comisii de anchetă referitoare la acţiunile Monicăi Macovei (n.r. – eurodeputat PDL) de punere în „pericol” a intereselor naţionale ale ţării noastre. Totodată, Ivan a mai spus că se intenţionează şi depunerea unei plângeri penale împotriva lui Macovei. „Vom cere comisie de anchetă. Preşedintele Parlamentului European va propune, dacă va considera că este necesară, sancţionarea Monicăi Macovei. E atributul preşedintelui Parlamentului European – el propune Consiliului preşedinţilor – liderilor grupurilor – o anumită sancţiune, care poate merge până la pierderea mandatului. Poate să-i dea avertizare, poate să-şi piardă anumite atribuţii, dar noi cerem sancţiunea maximă – pierderea mandatului, pentru grave prejudicii aduse imaginii Parlamentului European”, a spus Ivan.

Acesta a acuzat-o pe Monica Macovei de faptul că a pus într-o situaţie dificilă Parlamentul European, dezinformând liderii europeni. „Există o îngrijorare mare (n.r. – în Europa), pentru că a fost lansat un val de minciuni din partea PDL prin sistemul orchestrat de Monica Macovei. Au fost plasate articole în ziare din Europa de către apropiaţi ai Monicăi Macovei, care apăreau azi pe site-ul ziarului, iar în secunda următoare Macovei trimitea link-uri tuturor membrilor Parlamentului European”, a declarat Ivan.

În acest fel, susţine Ivan, Macovei a reuşit inducerea îngrijorării în cancelariile europene, spunând că în România are loc o lovitură de stat, că judecătorii şi procurorii sunt ameninţaţi şi că ea este singura din România care s-a luptat pentru independenţa Justiţiei în 2005-2006. „Când un oficial al statului român trimite astfel de scrisori, spune că trebuie invocat art. 7 şi că România trebuie să piardă dreptul de vot în Consiliu şi fondurile trebuie suspendate – e un atac fără precedent la adresa României”, a concluzionat europarlamentarul PSD.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ieri, întrebat în legătură cu solicitarea USL privind demisia Monicăi Macovei din PE, că „eu cred că alţii ar trebui să-şi dea demisia din PE şi din ţară”.