Federer, spectacol şi recorduri pe iarba londoneză

0
319

Elveţianul l-a învins pe favoritul gazdelor, Andy Murray, cucerind al şaptelea titlu la Wimbledon

Elveţianul Roger Federer a câştigat, duminică, proba masculină a turneului de la Wimbledon după ce l-a învins pe scoţianul Andy Murray, scor 4-6, 7-5, 6-3, 6-4. A fost o finală spectaculoasă, aşa cum oferă aproape de fiecare dată turneul de Mare Şlem din capitala Angliei, unul care are „bis” anul acesta, cu ocazia disputării Jocurilor Olimpice. Ultimul act de la „All England Lawn Tennis and Crocket Club” a fost disputat, Murray începând bine, returnând excelent şi atacând când a avut ocazia, în timp ce Federer a comis mai multe greşeli neforţate. După întreruperea de 40 de minute cauzată de ploaie, sub noul acoperiş de pe arena centrală Federer nu a mai putut fi oprit. Elveţianul a reuşit câte un break în fiecare dintre cele 3 seturi câştigate şi s-a impus etalând un tenis de mare clasă, năruind speranţele gazdelor de a vedea un britanic câştigând acasă după 76 de ani. „FedEx”, care redevine lider mondial ATP, s-a simţit generos la final, felicitându-şi adversarul pentru replica oferită şi încurajându-l că va sparga gheaţa în curând, Murray neavând în palmares vreun turneu de Mare Şlem. „Vreau să-l felicit pe Andy. A jucat foarte bine şi cu siguranţă va câştiga un turneu de Grand Şlem. Eu am jucat cel mai bun tenis al meu în ultimele meciuri şi mă bucur pentru acest nou titlu la Wimbledon. Nu ajungi uşor numărul 1 în lume şi mă simt foarte bine, mai ales că în ultimii ani s-au întâmplat câteva schimbări importante în viaţa mea” a spus Federer, încurajat din tribună şi de mama sa, de soţia „Mirka” Vavrinec-Federer şi de cele dou gemene ale sale. Finalistul Andy Murray a izbucnit în lacrimi înaintea discursului, „acompaniat” de cei din loja sa. „Îmi este foarte greu să vorbesc, dar vreau să-l felicit pe Roger, care a jucat un tenis fantastic şi merită trofeul. Vreau să le mulţumesc celor din staff-ul meu, m-au ajutat enorm, iar publicul a fost fantastic. Se vorbeşte despre presiunea de la Wimbledon, dar mie mi-au făcut viaţa mai uşoară” a spus scoţianul. Intrat în vacanță după eliminarea suferită în turul doi la Wimbledon, spaniolul Rafael Nadal l-a felicitat pe Roger Federer pentru victorie. „Felicitări Roger pentru victoria ta şi felicitări Andy pentru prezenţa în finală”, a scris Nadal pe contul său de Twitter.

FedEx” – cel mai longeviv lider mondial ATP

Finala în care l-a depăşit pe britanicul Andy Murray i-a adus lui Federer al şaptelea titlu la Wimbledon, performanţă care a mai fost reuşită în istoria turneului londonez de doar doi jucători: britanicul Williams Renshaw (1881-1889) şi americanul Pete Sampras (1993-2000).
Federer şi-a trecut în palmares cel de-al 17-lea titlu de Mare Şlem din carieră şi primul obţinut după depăşirea barierei de 30 de ani. Doar 4 meciuri a pierdut Federer în 2012 din cele 50 disputate. Doar David Ferrer are mai multe victorii (47 la număr). Elveţianul a devenit astfel al 11-lea jucător din istorie care obţine un titlu de Mare Şlem după vârsta de 30 de ani şi primul de când americanul Andre Agassi triumfa la Australian Open în 2003.
Revenit pe prima poziţie în clasamentul ATP după pentru prima dată după doi ani, Federer va deveni la 30 de ani şi 335 de zile al doilea cel mai vârstnic jucător care ocupă primul loc mondial. Andre Agassi a fost cel mai bătrân lider ATP pe când avea 33 de ani şi 131 de zile. 285 de săptămâni petrecuse Roger Federer pe prima treaptă a clasamentului mondial, cu una mai puţin decât Pete Sampras, pe care acum îl va depăşi. Federer are ocazia peste o lună să-şi apere şi titlul olimpic cucerit la Beijing, tot pe terenul de la Wimbledon.