După patru ani de promisiuni, Târgu-Jiu este tot fără PUG

0
2087

        Primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, promitea în urmă cu vreo patru ani, că municipiul reşedinţă al judeţului Gorj, va avea un Plan Urbanistic General. După mai bine de 4 ani de zile, vedem multe blocuri noi finalizate, altele în construcţie sau în proiect, care se vând la preţuri comparabile cu cele din Bucureşti, dar nici urmă de PUG.

Pe 20 ianuarie 2021, Marcel Romanescu declara pentru Gazeta de Sud că Planul Urbanistic General a fost predat Primăriei Târgu Jiu de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă (URBAN-INCERC) şi este în analiză la Serviciul Urbanism. Trei luni mai târziu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Corneliu Răducan-Morega, declara pentru www.gorjonline.ro  că „municipiul Târgu-Jiu nu va avea PUG în următorii 3 ani”. PUG-ul municipiului Târgu Jiu expirat de 15 ani de zile nu a fost până în prezent revizuit, deşi autorităţile sunt obligate să îl actualizeze la maximum 10 ani, în funcție de evoluția previzibilă a factorilor sociali, geografici, economici, culturali etc. Primăria Târgu-Jiu a semnat în anul 2017 un contract cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă pentru elaborarea unui nou PUG, dar documentația nu a fost încă definitivată pentru a fi supusă aprobării în Consiliul Local.

Apare inevitabil întrebarea dacă nu cumva cei care conduc destinele municipiului Târgu Jiu nu au tergiversat în tot acest timp întocmirea și completarea documentațiilor aferente actualizării PUG, cu scopul de a favoriza câţiva oameni de afaceri locali care în acest timp au construit blocuri în diverse zone din oraş sau care intenționează să dezvolte proiecte imobiliare în zone rezidențiale, proiecte care ar intra în contradicţie cu prevederile unui nou PUG.

     Lipsa PUG-ului, bucuria dezvoltatorilor…

În absența unui PUG actualizat și a unor reglementări urbanistice clare pentru anumite zone, mai mulți dezvoltatori imobiliari au primit aprobări ale unor Planuri Urbanistice Zonale pentru stabilirea condițiilor de amplasare și realizare a construcțiilor în zone rezidențiale din municipiu, fiind terminate sau în diverse stadii de realizare proiecte de edificare a unor imobile care nu respectă estetica arhitecturală. Sunt însă şi dezvoltatori care fac doar primii paşi în acest sens.

Deşi este doar un mic oraş de provincie situat într-o zonă monoindustrială, cu o activitate economică minieră în declin, oraşul contrastează prin preţuri extrem de piperate la apartamente şi case, preţurile pentru un apartament nou cu 2 camere crescând în câţiva ani de la circa 50.000 Euro la peste 80.000 Euro, iar pentru un apartament cu 3 camere, preţul sare lejer de 100.000 Euro.

Pe strada Mihail Sadoveanu din Târgu-Jiu, într-o zonă liniştită de case, NATURA HOLDING S.R.L. ar vrea să dezvolte proiectul investițional “SADOVEANU RESIDENCE” ce presupune construcţia unei clădiri cu patru etaje, în contrast cu arhitectura caselor din zonă şi spre nemulţumirea celor care stau în cartier. NATURA HOLDING S.R.L. este deținută de Alin Zgripcea, ginerele omului de afaceri Nicolae Sarcină, iar omul de afaceri a mai construit câteva blocuri în zone bune din Târgu-Jiu, în ultimii ani, deci ştie cât de profitabil este să construieşti şi să vinzi apartamente în Târgu-Jiu. Momentan,  acest proiect investiţional este blocat, întâmpinând greutăți în obţinerea autorizației de construire. Acelaşi om de afaceri încearcă să construiască un bloc şi pe strada 11 Iunie din Târgu-Jiu, în apropierea Bisericii „Sfântul Nicolae”. Dar, ghinion, și acest proiect este blocat.

Un alt dezvoltator imobiliar cu experienţă şi profit din construcţia şi vânzarea de apartamente vrea să ridice primul bloc construit pe strada Eroilor după 1989, într-o zonă liniştită doar cu case, chiar în zona de protecție a Ansamblului Brâncuși. Firma TESIV IMOBILIARE S.R.L. încearcă de câteva luni de zile să obţină aprobările necesare pentru construcția unui imobil de locuințe colective cu 14 apartamente pe Calea Eroilor, la numărul 57 şi a obţinut deja avizele de specialitate de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Acelaşi om de afaceri aproape că a terminat lucrările la un alt bloc de locuinţe „Unirii Residence” situat peste stradă de Coloana Infinitului, al cărui aspect contrastează puternic cu cel al caselor din zonă şi al parcului ce găzduieşte opera brâncuşiană, frecventat de zeci de mii de oameni în fiecare an.

 Parc sau parcare ?!

     Unul dintre şefii Primăriei Târgu-Jiu şi-a dat dovada competenţei sale la începutul lunii februarie când a ameninţat conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj că va organiza proteste în faţa sediului acesteia pentru că instituţia în cauză respectă legea şi nu vrea să avizeze construirea unei parcări subterane în faţa Spitalului Tudor Vladimirescu, unde în prezent se află un parc verde.

Ca să obțină avizele necesare pentru aprobarea proiectului ”Revitalizarea Urbană a Spațiului Aferent Parcului Nicu D. Miloșescu” – Construire Parcare Subterană și Reamenajare Parc”, conducerea Primăriei Târgu-Jiu a încercat să facă presiuni prin intermediul mass-media asupra conducerii Agenției pentru Protecția Mediului Gorj, după ce APM Gorj a respins memoriul tehnic depus de Primăria Târgu Jiu aferent edificării parcării menționate, deoarece încalcă normele de mediu aşa cum sunt prevăzute în OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Chiar dacă parcarea ar avea doar locuri în subteran, specialiștii APM apreciază că grosimea solului care o să acopere construcția parcării subterane este mult prea mică pentru a permite dezvoltarea unei vegetații aşa cum este în prezent. Într-un articol publicat pe site-ul www.pandurul.ro pe 10 februarie 2022, directorul APM Gorj spune foarte clar că „prima variantă a proiectului a fost total necorespunzătoare…Se ştie foarte clar că deasupra nu mai poţi planta copaci de talie înaltă ci doar arbuşti.”

În acelaşi articol, prefectul de Gorj, Marcel Iacobescu, susţine varianta construirii unei parcări între Hotel „Europa” şi Tribunalul Gorj. De altfel, în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Târgu Jiu avizat de APM Gorj au fost prevăzute mai multe parcări subterane în municipiu pe strada Calea Eroilor și G-ral Gheorghe Magheru, foarte aproape de Parcul Nicu D. Miloșescu. Mai mult, Consiliul Local Municipal Târgu Jiu a aprobat printr-o Hotărâre de la începutul lunii februarie 2022 proiectul cu privire la parcarea din zona Căii Eroilor.

De ce nu vrea conducerea Primăriei Târgu-Jiu să facă această parcare în zona Magheru-Eroilor, ci vrea să distrugă un parc pentru o altă parcare subterană? Un posibil răspuns ar fi acela că în zona Magheru-Eroilor deţine o parcare supraterană cu taxă, concesionată de la Primăria Târgu-Jiu, omul de afaceri Călin Lemnaru….Și cred că asta spune deja multe.