Utilizarea pe scară largă a măştilor, în asociere cu unele măsuri de izolare, ar putea reduce rata de transmitere a COVID-19 până la niveluri controlabile la nivel naţional şi ar putea preveni alte valuri de boală pandemică, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, publicat miercuri şi citat de Reuters.
Cercetarea, condusă de oameni de ştiinţă de la universităţile britanice Cambridge şi Greenwich, sugerează că măsurile de izolare nu vor stopa în mod exclusiv reapariţia noului SARS-CoV-2 şi subliniază că şi măştile artizanale pot reduce în mod considerabil ratele de transmitere în cazul în care sunt purtate de îndeajuns de multe persoane.
”Analizele noastre susţin adoptarea în mod imediat şi universal a măştilor de către public”, a declarat Richard Stutt, de la Universitatea Cambridge, unul dintre autorii studiului.
Potrivit acestuia, utilizarea pe scară largă a măştilor, în asociere cu distanţarea fizică şi cu unele măsuri de izolare, ar putea fi ”o modalitate acceptabilă de gestionare a pandemiei şi de repornire a activităţii economice” înainte de dezvoltarea unui vaccin eficient contra COVID-19, boala respiratorie provocată de coronavirus.