Salariul unui medic rezident de anul I creşte cu 312 lei

0
75

Din cei 650.000 de bugetari care de la 1 august a.c. vor beneficia de creşteri salariale, 163.000 de persoane lucrează în sistemul sanitar.

rezidentAşadar, marele câştigător pare să fie sistemul de Sănătate. Pentru un medic rezident de anul I, salariul va creşte cu 312 lei, în timp ce unul de anul III va avea în plus 294 de lei. Mai consistentă va fi majorarea în cazul rezidenţilor de anul VI-VII, care vor primi cu 746 de lei mai mult. De asemenea, salariul va creşte cu 557 de lei pentru medicii specialişti gradaţia 5 şi cu 914 lei pentru medicii primari gradaţia 5.

 Întrucât Ordonanţa prevede creşterea salariilor de bază, pentru medicii rezidenţi s-a majorat plafonul de la care se acordă bursa de rezident până la 4.749 lei. Se menţine valoarea lunară a bursei de 670 lei.

Contract separat pentru gărzile din afara orelor de program

Pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcţii, grade, trepte profesionale şi gradaţii diferenţiate pe unităţi clinice, unităţi neclinice, servicii de ambulanţă şi structuri de primiri urgenţe, anatomie patologică şi medicină legală.

În termeni practici, această măsură vrea să stimuleze ocuparea posturilor în unităţi unde se constată deficit de personal. Este vorba de secţiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI şi de transport neonatal. Personalul din aceste unităţi va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanţă şi compartimentelor de primiri urgenţe şi vor primi salarii de bază mai mari.

Gărzile efectuate în afara orelor de program de către personal medical cu pregătire superioară vor fi reglementate pe baza unui contract separat.