Şcoala Gimnazială „Decebal”, la 84 de ani de la înfiinţare

0
176

Sărbătoare, ieri, la Şcoala Gimnazială „Decebal” din Craiova: se celebra „Ziua Şcolii”, aşa cum a fost statutată în data de 5 iunie 1997, dar care are şi o conotaţie spirituală: „Ziua Înălţării Domnului”, una care este diferită de la an la an, conform Calendarului Ortodox. Elevii unităţii de învăţământ au onorat cum se cuvine, iar la manifestări au participat şi reprezentanţi ai Primăriei Craiova şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

scoala decebalActuala Şcoală Gimnazială „Decebal”, fosta Şcoală Generală nr.12, are o istorie de 84 de ani. Într-o casă din cartier, pe lînga fosta „Bariera Severinului”, în apropierea bisericii, în 1932 Wilhelm Theegarten găzduia primii elevi ai noii şcoli din Craiova, în preajma actualei Grădini Botanice. Iniţial, au fost 49 de elevi, 18 frecventând, iar 12 promovând. Între cei de atunci, erau şi două fete, care, ulterioar, au devenit două voci ale istoriei muzicale din România: surorile Iona Radu şi Mia Braia. În anul 1940, lumea era într-o continuă schimbare, uar pe actualul loc se ridică un imobil cu demisol şi parter, unde sunt patru săli de clasă. În 1948, se mai adaugă un etaj, iar numărul elevilor ajunge la 157. Între 1960-1962, se modernizează clădirea şi se sporeşte şi numărul elevilor. În 1997, se adoptă aczuala denumire , care a căzut pe 5 iunie, coincizând cu „Ziua Înălţării”. De atunci, s-a mers pe schimbare, iar totul este departe de a fi finalizat.

Modernitate şi speranţă

scoala decebal (1)Ieri, cadrele didactice şi elevii au fost parte în manifestările omagiale. „Cred că ne putem mândri, în acest moment, cu rezultatele obţinute, iar istoria este cea care ne dă speranţe, cu atât mai mult cu cât am preluat, în structura noastră, şi fost Şcoală „Obedeanu”. Pe lângă şcoala de centru şi cea amintită, mai avem şi unitatea de la „Izvoru Rece” şi o grădiniţă. Punem la dispoziţie celor peste 500 de şcolari 30 de săli de clasă, trei laboratoare (fizică, biologie, chimie), patru săli specializate (trei de „informatică”, una de „geografie”), cabinet de consiliere psihopedagogică, bază sportivă şi, nu în ultimul rând, două săli pentru „after school”.  Astăzi, 9 iunie, i-am întâmpinat pe oaspeţii noştri cu mai multe acţiuni, câteva meritând amintite şi îmi cer scuze dacă nu-i amintesc pe toţi, fiindcă fiecare merită aprecieri: „Pe aripile muzicii” – program coral susţinut de grupul şcolii, coordonat de către prof. Daniela Sobaru; „În ritmul muzicii” – dans contemporan oferit de eleva Natalia Stancu, coordonată de către prof. Olguţa Vancea; „Albă ca Zăpada şi dansul piticilor”, interpretare Stana Maya, de la grădiniţă, pregătită de prof. Doina Orăşel, ca să nu uităm de discuţiile pe care le-am purat cu foştii noştri elevi şi colegi”, a declarat prof.  Angelica Nuţă, director al Şcolii „Decebal”.