Victor Boştinaru, europarlamentar PSD: “Reorganizare teritorială: manipulare politică a PD-L fără un angajament real şi serios”

0
350

Propunerea preşedintelui Traian Băsescu de împărţire a României în opt judeţe a stârnit reacţii diverse din partea societăţii civile, dar şi a politicienilor din opoziţiei. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că, potrivit calculelor realizate de Uniunea Social Liberală (USL), costurile pentru populaţie ale reformei administrative, constând în schimbarea cărţii de identitate, a permisului de conducere, a paşaportului, şi a actelor de cadastru, pe calculul actual şi la preţurile actuale, sunt in jur de 600-700 de lei pentru fiecare cetăţean şi încă nu se ştie care vor fi cheltuielile autorităţilor locale. Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, consideră că propunerea PD-L de reorganizare administrativă a României este doar o manipulare politică fără un angajament real şi serios în vederea realizări unor acţiuni concrete.

Victor Boştinaru

Eurodeputatul Victor Boştinaru este de părere că „orice schimbare fundamentală care afectează Politica de Coeziune a Uniunii Europene trebuie să aibă în avans acordul Comisiei Europene doar după ce un studiu obiectiv de fezabilitate a fost redactat. Planificarea unei asemenea reforme este strictă, iar acest lucru trebuie luat în considerare de orice guvern din Uniunea Europeană”.

„Lipsa oricărui dialog între majoritate şi opoziţie, refuzul Guvernului de a purta un dialog cu structurile asociative, cu societatea civilă, dar şi cu Comisia Europeană, ignorarea etapelor necesare unei astfel de reforme importante, precum şi incompetenţa sau necunoaşterea chestiunilor politicii regionale sunt premisele încă unui proiect dezastruos care poartă amprenta lui Traian Băsescu şi a PD-L”.

Reforma regională trebuie să pornească de la dezbaterea cu toţi actorii implicaţi

Rezultatele unui studiu coordonat de eurodeputatul Victor Boştinaru încă din anul 2009 arată că lipsa personalului instruit şi capacitatea bugetară slabă a administraţiilor locale, obstacolele birocratice importante, culegerile de norme prea voluminoase şi greu de înţeles, reglementările privind cofinanţarea lipsite de transparenţă, şansele mici pentru schimbul de experienţă dintre susţinătorii proiectelor, precum şi posibilităţile nedezvoltate de coordonare interregională îşi pun amprenta asupra capacităţii administrative de a gestiona orice fel de proiect. Cu toate acestea, sublinia studiul încă de la acea dată, reforma regională trebuie să pornească de la dezbaterea cu toţi actorii implicaţi, în baza unor analize care privesc în egală măsură costurile şi beneficiile unui astfel de demers.

La data de 8 aprilie 2011, eurodeputatul Victor Boştinaru şi eurodeputata Ramona Mănescu (Grupul ALDE din PE) au organizat o conferinţă internaţională cu tema „Politica de Coeziune a Uniunii Europene – Modele pentru dezvoltarea României”, iar unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost „Regionalizarea României din perspectiva politicii de coeziune”. Dacă se va schimba forma actuală a judeţelor, toate contractele încheiate de actualele judeţe vor fi blocate, deoarece UE nu acceptă schimbarea în proiecte pe parcursul desfăşurării acestora. Victor Ponta a anunţat că modificarea şi reforma dezvoltării regionale pe care Uniunea Social Liberală o va propune sâmbăta, la Liga Aleşilor Locali ai Uniunii, ”este o reformă pe patru ani, 2012-2016, o reformă adevărată şi nu o minciună care să ţină o săptămâna, cum este minciuna domnului Boc”.

“Absorbţia fondurilor europene nu este o prioritate a Guvernului României”

Victor Boştinaru consideră că absorbţia fondurilor europene nu a fost şi nu este o prioritate pentru Guvernul Boc, amintind de atitudinea Elenei Udrea care a refuzat să apară în faţa europarlamentarilor. Comisia Regi din cadrul Parlamentului European i-a transmis o invitaţie oficială, Ministrului Elena Udrea pentru a se prezenta la Bruxelles şi să dea explicaţii cu privire la modul cum au fost cheltuiţi banii proveniţi de la bugetul Uniunii Europene. Însă Elena Udrea nu a binevoit să se prezinte în faţa comisiei, preferând să îl trimită pe secretarul de stat Răzvan Murgeanu. Gestul ministrului Udrea a provocat un val de reacţii şi critici negative mai ales din partea europarlamentarilor nemţi.

„Doamna Udrea sfidează Parlamentul European”, a spus atunci, revoltată, Constanze Krehl, coordonatorul socialiştilor în comisia REGI. „În condiţiile în care Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, refuză dialogul cu membrii Parlamentului European, în condiţiile în care cele mai recente evaluări plasează România pe ultimul loc în absorbţia fondurilor europene, astfel de propuneri dezmint ipoteza conform căreia absorbţia fondurilor europene este o prioritate a Guvernului României”, a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.

Elena Udrea ar fi trebuit să mai explice şi ce soluţii a găsit România după ce membrii Comisiei REGI au evaluat, în noiembrie 2010,  situaţia din ţară şi au întocmit un raport legat de modul cum au fost gestionaţi banii. Nu europarlamentarii au fost primii care s-au lovit de atitudinea Elenei Udrea, în 2009 aceasta a sfidat o comisie parlamentară din România, care o ancheta cu privire la utilizarea fondurilor privind promovarea turismului.