Prim-ministrul Grindeanu: “Austria este cel de-al doilea investitor străin în România”

0
76

premier 1 premierPremierul Sorin Grindeanu a participat ieri, la Viena, la o masa rotundă organizată de Camera Economică a Austriei, la care au fost invitaţi reprezentanţii celor mai mari investitori austrieci în România.

Șeful Executivului a subliniat că Austria este importantă pentru România, în condiţiile în care este al doilea investitor străin în ţara noastră:  Suntem una dintre cele mai profitabile pieţe pentru Austria din aceasta regiune a Europei. Faptul că multe dintre companiile austriece s-au dezvoltat atât de bine în România, este o poveste de succes care se datorează managementului dumneavoastră, dar şi condiţiilor prietenoase din ţara noastră pentru mediul de afaceri”.

Premierul Grindeanu a prezentat măsurile luate de Guvern menite să încurajeze mediul de afaceri şi dezvoltarea economică, punctând scăderea TVA de la 20% la 19%, limitarea birocraţiei şi  reducerea cu 102 a numărului de taxe şi tarife.

Preşedintele Camerei Economice a Austriei, Christoph Leitl a felicitat Guvernul de la Bucureşti pentru creşterea economică record înregistrată de România, ceea ce dă “încredere şi bunăstare cetăţenilor“.

În primul trimestru al anului 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut,  producţia industrială s-a majorat cu peste 5%, comerţul cu amănuntul a crescut cu aproape 7%, serviciile pentru populaţie cu 5,6%, iar serviciile pentru întreprinderi cu 9%.

De asemenea, Christoph Leitl a subliniat că Austria se află pe primul loc în ceea ce priveşte formarea profesională a tinerilor şi a arătat disponibilitatea de a oferi  expertiză României în acest domeniu.

La evenimentul organizat de Camera Economică a Austriei au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Premierul Sorin Grindeanu s-a aflat ieri în vizită la Viena, unde a avut o întrevedere cu Christian Kern, cancelarul Austriei şi a participat la masa rotundă organizată de Camera Economică a Austriei. Tot în cursul zile de ieri, prim-ministrul a avut întâlniri cu reprezentanţi ai companiilor austriece şi cu guvernatorul landului Austria Inferioară, Johanna Mikl-Leitner.