Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu membri ai Congresului SUA

0
363

manmapnMinistrul apărării naţionale, Gabriel Leş, a primit astăzi, 10 aprilie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, vizita unei delegaţii a Camerei Reprezentanţilor a SUA, compusă din Mike Rogers, Scott DesJarlais, Ralph Abraham, Jim Banks şi Steven Palazzo. La întâlnire au mai participat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, şi şeful SMG, generalul Nicolae Ciucă.

Agenda de discuţii s-a concentrat pe aspectele prioritare ale cooperării militare din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi colaborarea în cadrul aliat.

Oficialii români şi americani au avut un schimb de opinii asupra evoluţiilor recente din mediul de securitate internaţional, cu accent asupra situaţiei din Siria şi a regiunii Mării Negre. În context, ministrul apărării naţionale a subliniat angajamentul României în eforturile internaţionale de contracarare a terorismului, ca parte a Coaliţiei internaţionale anti-ISIL.

Ministrul Leş a prezentat priorităţile strategice ale guvernului în domeniul apărării şi securităţii, centrate pe decizia de alocare a două procente din PIB pentru apărare şi a punctat, ca reper important, nivelul de peste 40 la sută din totalul cheltuielilor pentru apărare ce urmează a fi utilizat pentru achiziţii de echipamente majore, inclusiv pentru domeniul de cercetare şi dezvoltare. A evidenţiat importanţa deosebită pe care România o acordă dezvoltării Parteneriatului Strategic cu SUA şi a apreciat angajamentul solid al Statelor Unite în consolidarea securităţii la Marea Neagră, precum şi prezenţa trupelor americane pe teritoriul naţional, subliniind că aceasta este esenţială pentru întărirea apărării şi descurajării împotriva tuturor ameninţărilor şi riscurilor la adresa securităţii europene, în mod special a celor provenind din flancul estic al Alianţei.

Partea română a exprimat aprecierea pentru cooperarea excelentă în context aliat, adresând mulţumiri pentru contribuţia SUA la realizarea prezenţei aliate în regiunea sudică a Flancului Estic, în domeniile terestru, aerian şi maritim. În ceea ce priveşte implementarea prezenţei înaintate consolidate a punctat, de asemenea, cooperarea cu partenerul american prin asumarea participării forţelor armate române în cadrul Grupului de luptă sub comanda SUA, dislocat în Polonia în luna aprilie.

Pe dimensiunea apărării antirachetă, a fost subliniată contribuţia substanţială a sistemului Aegis Ashore din România la securitatea colectivă a NATO. Oficialii americani au punctat că operaţionalizarea bazei de la Deveselu este un proiect primordial, care reflectă eficienţa Parteneriatului Strategic, şi au exprimat aprecierea pentru investiţiile şi angajamentul constant al României privind integrarea deplină a sistemului Aegis Ashore în arhitectura de comandă-control a Alianţei.

Congresmenii americani au reliefat nivelul foarte bun de cooperare dintre forţele armate din teatrul de operaţii din Afganistan şi au apreciat în mod special eforturile pe care România le face pe linia apărării, considerând că alocarea a doi la sută din PIB pe această dimensiune are o semnificaţie strategică aparte şi contribuie la întărirea legăturii transatlantice, la asumarea echitabilă a responsabilităţilor în cadrul NATO şi la consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei în ansamblul său.