Mecanic auto condamnat la 6 ani de puşcărie după ce a furat 15.000 de lei de pe cardul unui client

0
440

Mecanicului auto de 39 de ani, din comuna doljeană Pleniţa, trimis în judecată pentru efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi furt, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Dolj la o pedepsă de 6 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru faptele sale. Bărbatul, angajat la un service auto din Craiova, a sustras cardul unui angajat de pe un microbuz de transport persoane lăsat la reparat şi, prin mai multe retrageri, l-a „uşurat” de 15.000 lei. Doljeanul a ajuns după gratii în luna mai, anul trecut, iar joi, 8 februarie a.c., odată cu pronunţarea sentinţei, judecătorii au menţinut măsura arestării preventive faţă de el. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Craiova, întrucât nu este definitivă.

Reamintim că, potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, craioveanul Valentin Ghiţă a reclamat, în primăvara anului trecut, că i-a fost sustras un card bancar de pe care, în perioada 6 februarie – 24 martie 2017, prin mai multe retrageri, i-a fost furată suma de 15.000 lei. Bărbatul, angajat ca şofer pe un microbuz de transport persoane la o firmă din Craiova, le-a povestit anchetatorilor că, în luna februarie, şi-a dus microbuzul pentru verificări şi reparaţii la un service din Craiova, cu care firma avea contract. Pentru că nu trebuia să dureze foarte mult, bărbatul şi-a lăsat borseta personală, în care avea documente, dar şi carduri bancare, în maşină. După ce s-a încheiat reparaţia, bărbatul a plecat, fără să mai verifice dacă are toate documentele, borseta fiind la locul ei. Târziu şi-a dat seama că îi lipseşte un card, la care avea ataşat şi bileţelul cu PIN-ul, şi a reclamat furtul. A fost deschis un dosar penal, iar în urma cercetărilor efectuate, oamenii legii au reuşit să stabilească autorul faptei, respectiv mecanicul auto, Valentin Nicolae, de 39 de ani, din Pleniţa. În cursul zilei de luni, 15 mai 2017, bărbatul a fost ridicat, dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi audiat de procurorul de caz, care l-a reţinut ulterior pe o perioadă de 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi furt, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Magda Bădescu. Pe 16 mai 2017, Valentin Nicolae a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanţă care a dispus arestarea sa pentru 30 de zile, iar de atunci este în spatele gratiilor.

Trimis în judecată în iunie, anul trecut

Pe 7 iunie, anul trecut s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Valentin Nicolae a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru furt, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată şi acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, intrând în camera preliminară a instanţei, de unde a ieşit pe 21 septembrie, când magistraţii craioveni au hotărât că poate începe judecarea procesului. Bărbatul a formulat contestaţie, care a fost respinsă de Curtea de Apel Craiova. Primul termen de judecată al procesului a fost pe 16 noiembrie.

Joi, 8 februarie a.c., judecătorii au pronunţat sentinţa, Valentin Nicolae fiind găsit vinovat de toate cele trei infracţiuni reţinute în sarcina sa şi condamnat la o pedeapsă totală de 6 ani şi 4 luni închisoare. În plus, magistraţii craioveni l-au menţinut în spatele gratiilor: „Condamnă pe inculpatul Nicolae Valentin la pedeapsa de 3 ani închisoare. 2. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 4 ani închisoare. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 4 ani închisoare 3. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Nicolae Valentin in pedeapsa cea mai grea de 4 ani inchisoare, la care se adaugă un spor de 2 ani si 4 luni inchisoare reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse,urmând ca inculpatul sa execute pedeapsa rezultantă de 6 ani si 4 luni închisoare in regim de detenţie. (…) Pronunţată în şedinţa publică din data de 8 02 2018”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj. În plus, inculpatul trebuie să-i achite 15.000 lei părţii vătămate şi să plătească 1300 lei cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.