Carmen Dan îi cere premierului demiterea şefului Poliţiei Române

0
338
Carmen Dan

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat, ieri, că a transmis premierului solicitarea de a îl demite pe şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu. Cauza, explicaţiile lacunare privind menţinerea în sistem a poliţistului suspectat de pedofilie. “Am transmis premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române”, a declarat Carmen Dan. În locul chestorului Bogdan Despescu ar urma să fie împuternicit Cătălin Ioniţă, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Totodată, ministrul de Interne a cerut, ieri, ca şefii de Servicii de la Omoruri şi Control Intern din cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere să facă un pas în spate, adică să demisioneze, după cazul în care un poliţist a fost depistat ca fiind pedofilul surprins de camerele de supraveghere în lift. “Aştept ca şeful Serviciului Omoruri să facă un pas în spate. Aşa cum aştept ca şeful de la Control Intern din Brigada Rutieră a facă un pas în spate”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, în conferinţa în care a anunţat şi că a cerut premierului demiterea şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu.

Carmen Dan a afirmat că este total nemulţumită de lipsa de asumare din sistem după cazul poliţistului identificat ca fiind autorul actelor de hărţuire sexuală asupra unor copii. De altfel, la audieri a reieşit că este posibil ca acesta să fi comis în mod repetat faptele, deşi dosarele au rămas până acum cu autor necunoscut. “Am înţeles că nimeni dintre şefi nu a înţeles să îşi asume o responsabilitate, deşi acesta era suspect încă din 2009, a fost menţinut în Poliţie. (…) ce s-a întâmplat cu cazul din 2015, care a mers la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 şi apoi la Serviciul de Control Intern al Brigăzii Rutiere? De atunci s-a stat cu o lucrare, iar între timp acesta avea şi activitate operativă, ultima amendă fiind cea din luna decembrie”, a mai spus ministrul de Interne.

Aceasta a precizat că este greu de înţeles cum nimeni din proximitatea poliţistului nu a ştiut de devierile sale comportamentale. “I-am cerut domnului Despescu să aibă discuţii cu domnul Gavriş, de la Serviciul Omoruri. Aflăm că cel din 2009 s-a prescris. Explicaţiile de aseară le apreciez lacunare”, a mai spus Carmen Dan.

Cine este şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu

Chestorul Bogdan Despescu a fost numit şef al Poliţiei Române, în locul lui Petre Tobă, în decembrie 2015. Bogdan Despescu a fost propus în funcţia de inspector general al Poliţiei Române de către ministrul Petre Tobă, care a condus IGPR până când a fost învestit în funcţia de ministru al Afacerilor Interne. Decizia de numire semnată de premierul Dacian Cioloş.

Noul inspector general al Poliţiei Române a absolvit Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” în anul 1995, ulterior ocupând diferite funcţii în inspectoratelor de poliţie ale judeţelor Buzău, Prahova şi Constanţa. Din 20 iulie 2014, Bogdan Despescu a ocupat funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Chestorul de poliţie Bogdan Despescu are 45 de ani, este căsătorit şi are un copil.

***

Premierul nu a luat o decizie

Premierul Mihai Tudose va avea astăzi o întâlnire cu şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, decizia de demitere a acestuia, aşa cum a cerut ministrul de Interne Carmen Dan, urmând să fie luată abia după această discuţie, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX. Potrivit surselor citate, şeful Executivului va decide dacă semnează demiterea lui Bogdan Despescu, aşa cum a cerut Carmen Dan, abia după o întâlnire cu acesta.

***

Sindicate, despre demiterile cerute de Carmen Dan: Oamenii ar fi trebuit felicitaţi că nu am avut atentate

Reprezentanţii sindicatelor din poliţie au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că demiterile cerute de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la nivelul conducerii IGPR trebuie citite în cheie politică, menţionând că aceştia ar trebui felicitaţi. “Nu pot face comentarii cu privire la declaraţiile doamnei ministru. Spun doar aşa: oamenii aceştia ar fi trebuit felicitaţi că nu am avut atentate, când am avut dosare grele, documentate. La momentul de faţă, noi nu avem jafuri armate cum sunt afară. Nu avem crime în care să nu fi fost identificaţi autorii, toate dosarele grele de crimă organizate au fost identificate. Nu, atunci li s-a părut ceva normal. Dacă e normal, atunci să luăm capul oamenilor şi vedem cum evoluează instituţia”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Florin Vîlnei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Poliţiştilor SED LEX. “E cheie politică. Vedeţi declaraţia lui Dragnea de ieri şi pe asta de azi. E cheie politică. Restul sunt discuţii de presă, alte elemente care nu au legatură cu profesia de poliţist, decât cu jocuri politice şi atât. Eu nu pot spune daca Gavriş ar trebui sa dea un pas înapoi sau nu pentru că nu ştiu elemente de acolo. Ştiu doar că a fost un dosar penal în lucru. Dacă facem aşa la fiecare dosar cu an. Sigur că putem face o radiografie, că trebuie analizat dacă cineva a acoperit. Eu nu cred că a acoperit pentru că tot poliţia a depistat”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).