Generalul de brigadă Titu Stoicheci a primit onorul la cea de-a 104-a aniversare

0
432

Momente încărcate de emoție, ieri, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj. Generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci și-a sărbătorit cea de a 104-a aniversare în mijlocul noii generații de jandarmi. A primit diplome, însemne de onoare, a povestit cât de greu a fost pe front, și-a amintit de Bătălia de la Stalingrad și a spus că nu deține nici un secret al longevității: „cu sănătate, inteligență, gândire corectă și răbdare, oricine poate ajunge la o sută de ani”. A fost și dascăl, 18 ani chiar director de școală generală, și a iubit atât haina militară și ce a învățat în Jandarmerie, cât și munca de învățător. Printre lacrimi, a mulțumit tuturor pentru momentele acestea de recunoaștere și s-a declarat mândru că este un supraviețuitor…

Într-un cadru festiv, jandarmii doljeni, păstrători și continuatori ai tradițiilor Legiunii de Jandarmi Dolj, l-au avut, ieri, pentru prima oară în mijlocul lor, pe veteranul de război, general de brigadă în retragere Titu Stoicheci, căruia i-au prezentat un omagial ONOR cu prilejul celei de a 104-a aniversări a zilei de naștere. Cu mintea întreagă, cum singur spune, și cu amintirile vii, deși au trecut zeci de ani de atunci, Titu Stoicheci a făcut un scurt bilanț al celor trăite și se consideră un supraviețuitor. Are și de ce. A luptat pe front, a participat la bătălii crâncene, în care camarazi de-ai săi cădeau „ca mărgelele”, dar el a scăpat. A fost ofițer de jandarmi, iar în viața civilă, învățător.

General de brigadă în retragere Titu Stoicheci s-a născut în comuna Husnicioara, județul Mehedinți pe 9 ianuarie 1911. A urmat cursurile Școlii primare din comuna natală și ale Şcolii Normale de Învăţători „Domnul Tudor” din Drobeta-Turnu Severin, pe care le-a absolvit în anul 1930. Din toamna anului1930 apus condeiul în mâna copiilor basarabeni din comuna Reveca, județul Lăpușia, până în anul 1932 când  a fost admis la Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie, de rezervă de la Ploieşti, pe care a absolvit-o în anul 1933 fiind avansat la gradul de sublocotenent. Între anii 1933-1939  și-a desfășurat activitatea ca învățător la Şcoala Generală din Zegaia, judeţul Mehedinţi.

Păstrează vie în amintiri bătălia de la Stalingrad

La data de 1 septembrie 1941, fiind mobilizat în cadrul Legiunii de Jandarmi Dolj a fost trimis pe frontul Est, în cadrul Jandarmeriei de Campanie în sprijinul Armatei a 4 Română, îndeplinind funcția de comandant de pluton în cadrul Companiei a 2-a poliție din Divizia a 2-a Infanterie. În perioada 1941-1943 aparticipat la luptele sângeroase duse în bazinul Volgăi până la culoarul Odessa – Stalingrad, unde a avut loc cea mai crâncenă încleştare din cel de-al doilea Război Mondial, în care Armata a 6-a germană având alături Armata a 4-a română au suferit cele mai grele pierderi în vieți omenești și materiale. După spargerea Blocadei de la Stalingrad de către armata rusă, a urmat calvarul retragerii printre liniile inamice, soldații români, înfruntând, pe lângă setea de răzbunare bolșevică, foamea, frigul, lipsa de uniforme, încălțăminte, hrană, armament și muniție. Armata română avea epuizate toate resursele, iar soldații ajunseseră la capătul puterilor. În aceste condiții, supraviețuitorii Companiei a 2- a poliție, printre care și sublocotenentul Titu Stoicheci, au ajuns în data de 5 mai 1943 la reședința din Craiova a Legiunii de Jandarmi Dolj. „Divizia a II-a Infanterie Craiova, din care făcea parte și Compania noastră a fost decimată la Stalingrad, fiind scoasă din luptă. Foarte mulți soldați au murit pe front și, mai apoi, în cursul retragerii. 92 de soldați, un cal, o căruță și un cazan pentru mâncare… atât am ajuns înapoi la Craiova”, a povestit Titi Stoicheci.

Pentru profesionalismul, măiestria, curajul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă în conducerea subunității, sublocotenentul Titu Stoicheci a fost avansat la gradul de locotenent și decorat cu Ordinul Steaua României cu spade.

A luptat și pe frontul de Vest

A urmat demobilizarea și o perioadă scurtă de acalmie în care locotenentul Titu Stoicheci s-a bucurat de reîntregirea familiei, acasă, așteptându-l soția și cele două fiice.

La data de 1 iulie1943 afost concentrat din nou în cadrul Legiunii de Jandarmi Gorj și încadrat ca instructor la Centrul de Împrospătare a Cunoștințelor Jandarmi, Târgu Jiu, primind și comanda acestui centru unde, până la data de 1 septembrie1944, apregătit și instruit 4 serii de rezerviști, transmițând cunoștințele de specialitate, dar și împărtășind experiența dobândită pe câmpul de luptă. Începând cu data de 1 septembrie1944 afost trimis pe frontul de Vest în cadrul Legiunii de Jandarmi Vâlcea unde a participat la lupte în calitate de comandant al Companiei 71 poliție până la data de 1 ianuarie 1945 când a fost demobilizat. Pentru faptele de arme, locotenentul Titu Stoicheci a fost avansat la gradul de căpitan.

După demobilizare, căpitanul Titu Stoicheci a revenit la familie și în mijlocul copiilor de la Şcoala Generală Zegaia din judeţul Mehedinţi, unde și-a îndeplinit menirea de dascăl și a fost director până în anul 1971, când a ieşit la pensie.

„Mă mândresc că am fost în Jandarmerie…”

A păstrat însă vie în conștiință și în amintiri perioada de glorie trăită în rândurile Jandarmeriei Române, și nu precupețește nici un efort în a evoca oameni de ispravă și faptele lor din lupte: „Jandarmeria este temelia de piatră a unei țări. Mă mândresc că am fost în Jandarmerie, unde am învățat foarte multe, dar am reușit și să ajut, mă mândresc că sunt un supraviețuitor”. Bărbatul este mândru și de munca sa de dascăl, singurul regret fiind că „pensia din învățământ este cât a unui gunoier”. În ceea ce privește venerabila vârstă pe care a atins-o, spune că medicii l-au anunțat că, dacă îl mai ajută mintea, o mai duce vreo zece ani. Secretul său este cumpătarea… „N-am fumat, n-am consumat alcool, n-am băut cafea și n-am pierdut nopțile pe la petreceri”… A mulțumit cu lacrimi în ochi pentru diplomele primite, din partea Jandarmeriei, a Prefecturii Dolj și a Consiliului Județean Dolj, la finalul manifestării primind de la comandantul IJJ Dolj, col. Constantin Florea, un tort, o sticlă cu vin și una cu rom, așa cum primea, în urmă cu mulți ani, înaintea bătăliei de la Stalingrad…

Odată cu înmânarea diplomei de onoare, a plachetei omagiale pentru meritele obţinute în instituţia ,,Oamenilor de Arme” şi a tortului aniversar, jandarmii doljeni şi toţi invitaţii au ţinut să-i transmită bravului jandarm urări de sănătate şi multe bucurii alături de cei dragi sufletului său.

În semn de respect și considerație, după anul 1990 Titu Stoicheci a fost avansat succesiv la gradele de maior, locotenent colonel și colonel, în rezervă, iar prin Decretul Prezidenţial nr. 943 din 28 noiembrie 2013, începând cu la data de 1 Decembrie2013 afost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere primind astfel, recunoașterea națională, onoruri și prinosul de recunoștință al generațiilor actuale de jandarmi.