Asfaltările în Craiova, reluate din martie

0
326

Autorităţile locale nu au reuşit să asfalteze mai nimic în 2014. Autorităţile dau vina pe procedura de licitaţie, care a fost una îndelungată din cauza contestaţiilor, însă asigură că aceste lucrări de infrastructură vor fi făcute ca la carte în 2015.

Primăria Craiova nu a asfaltat aproape nici o stradă integral în anul care tocmai s-a încheiat, şi asta nu pentru că nu ar mai fi fost nevoie de astfel de lucrări. Autorităţile locale spun că ştiau unde sunt probleme – şi slavă Domnului, lista străzilor care necesită intervenţii este lungă –, aveau şi banii necesari, dar că, din păcate, nu a mai fost timp pentru lucrări. Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a explicat consilierilor municipali, care au avut interpelări pe această temă chiar în timpul şedinţelor de consiliu, că licitaţia pentru desemnarea firmei executante a avut ghinionul de a fi contestată în instanţă, fapt care a prelungit termenul aproape tot anul.

O licitaţie cu probleme

Cel de-al treilea mare contract-cadru de asfaltare, pe o perioadă de patru ani, a fost scos la licitaţie de Primăria Craiova în luna februarie 2014. Dată fiind valoarea mare a contractului pus la bătaie – 135 milioane de lei, echivalentul a peste 30 milioane de euro, s-au înscris în competiţie nu mai puţin de 9 firme şi asocieri de firme: Teloxim Con – 87,7 milioane de lei, asocierea Imob Lux Construct – Impresa Ferrara – RCM Costruzioni – Shelter Construct – 87,6 milioane de lei, asocierea Star Trading Impex – Valah Construct Grup – Zeus – Metabet CF – 92,6 milioane de lei, Secol – 112,5 milioane de lei, asocierea T Dancor Romconstruct – Alexor Trading – Transporturi Auto – 94,3 milioane de lei, Tel Drum – 101,3 milioane de lei, asocierea Erpia – Vicexpert – Padrino – Armeanca Prest Com – 86,1 milioane de lei şi asocierea Tancrad – Recon – 118,7 milioane de lei. Licitaţia a fost adjudecată de firma Delta ACM 93, care a venit cu cel mai mic preţ – 67 milioane de lei.

Delta, ofertă la jumătate de preţ

Oferta Delta ACM 93 Bucureşti – care mai câştigase şi celelalte două acorduri-cadru pentru asfaltare ale Primăriei Craiova – a fost contestată imediat de firmele Erpia, Tel Drum şi Imob Lux. Contestaţia a ajuns la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi, de aici, în instanţă. Din iunie şi până în octombrie, cât timp ar fi trebuit să se facă o parte din lucrările de asfaltare, contractul a fost blocat în instanţă şi licitaţia nu a putut fi atribuită câştigătorului. În cele din urmă, în toamna lui 2014, instanţa a respins contestaţiile celor trei firme, iar Delta ACM 93 Bucureşti şi-a adjudecat contractul-cadru de asfaltare.

Un contract de 135 milioane de lei

Potrivit noului contract, firma respectivă se va ocupa de asfaltarea tuturor străzilor din municipiu, pe o perioadă de patru ani. Primăria Craiova va plăti pentru lucrări până la suma de 135 milioane de lei, echivalentul a peste 30 milioane de euro, bani publici. Anul trecut, municipalitatea a alocat 40 milioane de lei pentru asfaltări, dar, din cauza termenului întârziat, nu s-a cheltuit mai nimic din această sumă. Autorităţile au precizat însă că banii nefolosiţi au fost reportaţi pentru acest an şi că intervenţiile pentru asfaltarea şi plombarea străzilor din Craiova vor începe din luna martie când vor fi întrunite condiţiile termice pentru turnarea stratului de asfalt. În această toamnă, Delta a reuşit să intervină, totuşi, pe şapte străzi.