Peste 11.000 de doljeni au fost vaccinaţi împotriva gripei

0
370

Chiar dacă în judeţul Dolj nu a fost depistat până acum niciun caz de gripă, medicii au anunţat un adevărat record ca număr de vaccinări. În cele cinci săptămâni de când a debutat campania de imunizare, peste 11.000 de persoane au trecut prin cabinetele medicale pentru a fi vaccinate. Cei mai mulţi au fost vârstnici, bolnavi cu afecţiuni cronice şi copii.   

După mai multe amânări şi o întârziere de câteva săptămâni, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a primit în luna decembrie, de la Ministerul Sănătăţii, o primă tranşă de 16.500 de doze de vaccin antigripal care au fost distribuite către cabinetele medicilor de familie, spitale, policlinici, către centrele de copii aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, căminul de bătrâni şi serviciul de ambulanţă.

Anul acesta, la nivel naţional, din cele un milion de doze de vaccin antigripal pregătite, 600 de mii sunt din import, iar 400 de mii produse de Institutul „Cantacuzino”. O situaţie mult mai bună decât în sezonul trecut, spre exemplu, când, în campania de imunizare gratuită împotriva gripei, nu au fost folosite vaccinuri de producţie românească.

Peste 250 de cazuri de pneumonie, într-o săptămână

Revenind la ceea ce se întâmplă în judeţ, în ultima săptămână, medicii doljeni au diagnosticat 483 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 279 de cazuri de pneumopatii acute. O parte din aceste cazuri au avut nevoie chiar de internare în spital. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj morbiditatea înregistrată se află însă în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul  populaţiei.

Cu toate acestea, cei mai mulţi bolnavi au fost din rândul copiilor, dar destule cazuri s-au înregistrat şi printre persoanele vârstnice. În momentul în care s-au prezentat la medic aceştia au acuzat dureri de cap, febră mare şi respiraţie greoaie. În cazul mai multor pacienţi a fost nevoie chiar de internare de urgenţă. Medicii spun că, de cele mai multe ori, pacienţii ajung la spital atunci când boala ajunge într-un stadiu avansat, iar vindecarea necesită un tratament mai îndelungat. Specialiştii atenţionează însă că ar trebui evitat consumul de antibiotice fără prescripţie din partea medicului întrucât o astfel de atitudine ar putea determina apariţia mai multor probleme medicale.

Vaccinare gratuită pentru bolnavii cronic

Ca în fiecare an, campania gratuită de imunizarea antigripală se adresează în primul rând persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicilor, cadrelor sanitare şi personalului auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţilor din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronic, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani. Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze sunt nevoiţi să cumpere din farmacii dozele necesare.

Pentru a evita apariţia unor cazuri grave, doctorii recomandă pacienţilor să se prezinte la control de la primele simptome de boală. Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Printre acestea evitarea expunerii la frig şi purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant.

Cel mai bun antidot împotriva gripei

Există şi câteva contraindicaţii ale imunizării pe care medicii trebuie să le aibă în vedere. Specialiştii avertizează că vaccinarea este contraindicată persoanelor care au febră ridicată sau sunt diagnosticate în acel moment cu gripă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru femeile aflate în primul trimestru de sarcină, dar şi pentru proaspetele mămici. Nici copiii până la şase luni nu pot fi vaccinaţi, deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat şi pot face bronşite sau chiar encefalite, care pot duce la deces. De asemenea, vaccinul antigripal este nu este recomandat persoanelor care sunt alergice la ouă, pentru că acelaşi tip de proteine sunt incluse în compoziţia dozelor.

Chiar dacă vaccinul antigripal rămâne cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, medicii recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive. Este necesar să fie respectate normele generale de igienă, precum spălarea mâinilor ori de câte ori e nevoie şi păstrarea unei igiene corporale riguroase. În această perioadă este indicat consumul de fructe şi legume, care asigură un aport optim de vitamine, pentru întărirea sistemului imunitar. Este, de asemenea, important să se respecte orele de somn pentru a evita slăbirea sistemului imunitar.

Suspiciunile legate de apariţia uni caz de gripă porcină, infirmate

Zilele acestea, suspiciunile privind apariţia unui caz de gripă porcină la Sibiu au produs îngrijorare în rândul autorităţilor sanitare.  În cele din urmă, rezultatele comunicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, ca urmare a efectuării analizelor de teste de către Institutul Cantacuzino, au relevat faptul că din cele două suspiciuni, a fost confirmat un singur caz de gripă umană, AH3N2, celălalt fiind infirmat. În prezent, starea persoanei contamitate cu virusul gripal uman este stabilizată şi se află sub tratament specific în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sibiu.