Salonul Internațional de Caricatură ʺNicolae Petrescu – Găinăʺ Ediția a XIV-a

0
771

Salonul Internațional de Caricatură ʺNicolae Petrescu – Găinăʺ, organizat de către Asociația Caricaturiștilor Profesioniști din România, Muzeul Olteniei Craiova și Muzeul de Artă, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, a ajuns în acest an la cea de-a XIV-a ediție, fiind unul dintre evenimentele culturale tradiționale ale Cetății Băniei, începând din anul 2007. Evenimentul se va deschide în ziua de 10 decembrie 2021, ora 11.00, la sediul Muzeului Olteniei Craiova, strada Madona Dudu, nr. 14.

În anul 2021 au fost primite un număr de 238 de lucrări din care juriul a selectat pentru a fi expuse în cadrul salonului 181de piese. Juriul salonului este compus din: Gabriel Bratu –  vicepreședinte al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România, membru UAP, Elvira Romaniuc – Director – realizatorul celui mai vechi festival de umor din țară (Umor la Gura Humorului) și Mihai Truică – secretar A.C.P.R., membru UAP.

Premiile, la fel ca în fiecare an, poartă numele celor mai de seamă caricaturiști olteni, ca semn de recunoaștere a valorii și importanței lor și au fost acordate după cum urmează:

  1. Marele Premiu – „Nicolae Petrescu Găină”, domnului Sergiu Grapă;
  2. Premiul „Nicolae Drăgulescu-Drag”, domnului Constantin Ciosu;
  3. Premiul „Francisc Şirato”, domnului Radu Bercea;
  4. Premiul „Eugen Taru”, domnului Viorel Corodescu;
  5. Premiul „Benedict Gănescu”, domnului Marian Avramescu;
  6. Premiul „Dumitru Negrea Gan”, domnului Nicolae Ioniț
  7. Premiul „Silvan”, domunuluiTetty Boroș;
  8. Premiul Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România, domunului Liviu Stănilă.

Publicul va putea admira lucrările celor mai importanți caricaturiști români contemporani dar și o serie de lucrări semnate de caricaturiști străini de pe întreg mapamondul. În cadrul salonului au fost acceptați 34 de artiști români și 21 străini. De asemenea, se găsesc în cadrul salonului toate tipurile de caricatură, de la caricatura politică, la caricatura cu temă socială sau existențială, de la caricatura portret la caricatura de situație.