Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Ultimul trialog cu Președinția slovenă în dosarul SES a fost dezamăgitor

0
389

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu s-a arătat dezamăgit de modul în care s-a desfăşurat ultimul trialog cu Președinția slovenă în dosarul SES. Deputatul european spune că negocierea a avut loc la Strasbourg, dar, din păcate, nu s-a reuşit aproape nimic, chiar dacă eurodeputatul român a făcut foarte multe propuneri pentru compromis.

“Există președinții care se agață de mandatul primit în Coreper, (acolo unde se întâlnesc ambasadorii adjuncți al Statelor Membre la UE) și nu vor să negocieze. Iar într-un astfel de caz, trialogul nu mai are nici un sens. În trialog trebuie să vii cu o poziție. Eu, ca raportor, am poziția votată de Parlament. Bineînțeles că niciodată nu o să iasă această poziție 100% în urma negocierilor, căci poziția Consiliului este diferită de cea a Parlamentului. Prin urmare, între cele două poziții nu se poate ajunge la un compromis dacă nu se negociază. În acest trialog cu Președinția slovenă nu s-a putut negocia sub nici o formă, deși am avut propuneri în favoarea poziției Consiliului. Nu erau în defavoarea industriei, pentru că pentru mine acesta este cel mai important lucru. Nu am reușit să facem absolut nimic chiar dacă am trimis cu o zi înainte poziția Parlamentului, astfel încât să aibă timp să se pregătească. Din păcate, doamna ambasador al Sloveniei la UE a citit niște note pregătite de mai multă vreme, iar la propunerile mele de negociere răspundea cu aceeași notă, folosind însă alte cuvinte. Din păcate, nu poți să ai în față oameni care să știe foarte bine dosarul. Probabil că și din această cauză nu s-a putut merge pe o direcție către compromisuri”, explică europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Eurodeputatul PPE spune că la Președinția franceză, șeful grupului de negociere din Consiliu este o persoană care știe foarte bine acest subiect, iar acest lucru reprezintă un avantaj, căci se poate discuta  și tehnic, nu doar politic. “Trebuie să știi bine ce se întâmplă în această industrie ca să susții o poziție sau alta. În ciuda felului în care au decurs negocierile cu președintia Slovenă, eu am mai cerut o întâlnire tehnică. Nu cred vor mai accepta, căci erau foarte fericiti că s-au terminat negocierile. Am atins doar jumătate din partea pe care ne-o stabilisem pentru acest trialog, celelalte fiind paragrafe care puteau fi considerate agreate. Nu am ajuns acolo. S-a întârziat foarte mult cu tot felul de discuții inutile, s-au prezentat ca argumente cazuri din anii 50, si nu stiu cum astfel de cazuri pot servi drept argument, când abia la sfarsitul anilor 50 Uniunea era la inceputul crearii sale. Imi pun speranța în Președinția franceză a Consiliului, și imi doresc ca sfarșitul lunii iunie să ne găsească într-un stadiu avansat cu dosarul SES”, a precizat Marian Jean Marinescu.