Brexit: S-au înregistrat progrese suficiente în prima etapă a negocierilor

0
311

Ieri, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European (articolul 50) să concluzioneze că s-au înregistrat progrese suficiente în prima etapă a negocierilor cu Marea Britanie desfăşurate în temeiul articolului 50. Consiliul European (articolul 50) urmează acum să decidă, la 15 decembrie 2017, dacă progresele înregistrate sunt suficiente pentru a permite avansarea în cea de a doua etapă a negocierilor.

Evaluarea Comisiei se bazează pe un raport comun convenit de către negociatorii Comisiei şi ai Guvernului Marea Britanie, care a fost aprobat astăzi de prim-ministrul Theresa May în cursul unei reuniuni cu preşedintele Jean-Claude Juncker. “Este o negociere dificilă, dar am făcut astăzi (n.r ieri) un prim pas înainte decisiv. Sunt mulţumit de înţelegerea echitabilă la care am ajuns cu Marea Britanie. Dacă cele 27 state membre sunt de acord cu evaluarea noastră, Comisia Europeană şi Michel Barnier, negociatorul nostru şef, sunt pregătiţi să înceapă imediat lucrul la a doua etapă a negocierilor. Voi continua să veghez ca Parlamentul European să fie implicat foarte strâns pe tot parcursul procedurii, dat fiind faptul că ratificarea acordului de retragere final este responsabilitatea sa…”, a subliniat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Toate procedurile administrative vor fi ieftine şi simple

         Comisia constată că s-au realizat progrese suficiente în fiecare dintre cele trei domenii prioritare, şi anume drepturile cetăţenilor, dialogul privind Irlanda/Irlanda de Nord şi, respectiv, decontul financiar, astfel cum sunt stabilite în Orientările Consiliului European din 29 aprilie 2017. Michel Barnier, negociatorul Comisiei a dat asigurări că alegerile de viaţă ale cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi protejate. Drepturile cetăţenilor UE care trăiesc înMarea Britanie şi drepturile cetăţenilor britanici din UE-27 vor rămâne neschimbate după ce Marea Britanie va ieşi din UE. Comisia s-a asigurat, de asemenea, că toate procedurile administrative vor fi ieftine şi simple pentru cetăţenii UE din Marea Britanie.

            În ceea ce priveşte decontul financiar, Marea Britanie a fost de acord ca angajamentele luate de UE-28 să fie onorate de UE-28, aşadar inclusiv de Marea Britanie. În ceea ce priveşte frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, Marea Britanie recunoaşte situaţia unică de pe insula irlandeză şi a prezentat angajamente semnificative pentru a se evita o frontieră strict controlată. În Comunicarea Comisiei privind stadiul negocierilor cu Marea Britanie sunt disponibile informaţii complete referitoare la evaluarea Comisiei.

***

  • La 29 martie 2017,Marea Britanie a notificat Consiliului European intenţia sa de a se retrage din Uniunea Europeană în conformitate cu articolul 50 din TUE.
  • La 29 aprilie 2017, Consiliul European (articolul 50) a adoptat un set deorientări politice.
  • La 22 mai 2017, Consiliul Afaceri Generale (articolul 50) a autorizat Comisia Europeană să deschidă negocierile cuMarea Britanie şi a adoptat directive de negociere (directivele de negociere).