Sindicatul medicilor “ProMedica” şi Uniunea Sindicală “Alianţa Medicilor”, afiliate Federaţiei Sindicale “Hipocrat”, solicită respectarea Codului Muncii şi militează în continuare pentru remunerarea medicilor rezidenţi pentru gărzile efectuate în afara normei de bază, în orice an de pregătire ar fi, emiterea de norme de aplicare realiste, eliminarea presiunii exercitate de managerii spitalelor asupra medicilor şi reglementarea gărzilor la domiciliu în mod coerent şi fără echivoc.
Sindicaliştii au mai cerut Ministerului Sănătăţii ca medicilor angajaţi cu jumătate de normă, angrenaţi în activităţi didactice, să nu le fie impuse condiţii ce nu respectă contractul individual de muncă. „Sindicatele medicilor au obţinut prin acest Ordin, în urma protestelor organizate în ultimele luni, flexibilizarea programului de lucru, recunoaşterea orelor suplimentare, atunci când medicii muncesc peste program pentru a îngriji pacienţii, repaus după gardă şi posibilitatea ca medicul să nu rămâna a doua zi, după gardă, în spital. Aceste rezultate au fost obţinute după ce, în urma cu câteva luni, Ministerul Sănătăţii a recunoscut, în urma acţiunilor sindicale ale medicilor, ca orele de muncă, din timpul gărzilor, să fie recunoscute ca vechime în muncă şi experienţa profesionala, să fie remunerate corespunzător şi să fie efectuate în urma semnării unui contract suplimentar de muncă”, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor din Sănătate.
Orele petrecute de medici în gardă reprezintă vechime în muncă
Noua formă a Ordinului Ministrului Sănătăţii 870/2004 care reglementează timpul de muncă al personalului medical şi efectuarea gărzilor de către medici aduce numeroase schimbări pentru personalul medical. În primul rând, ordinal introduce, potrivit autorităţilor sanitare, conceptul de flexibilizarea a timpului de muncă pentru medici. Aceasta înseamnă că un medic poate să efectueze cele 30 sau 35 de ore de muncă săptămânale în mod diferenţiat pe zile, în funcţie de volumul activităţii.
În al doilea rând, este introdusă obligativitatea ca, după efectuarea unei gărzi, medicii să beneficieze de 24 de ore de repaus. În felul acesta, se evită ca oboseala acumulată în timpul gărzilor să aibă o influenţă negativă asupra stării de sănătate a medicului şi asupra calităţii îngrijirilor acordate pacienţilor.
Nu în ultimul rând, orele petrecute de medici în gardă reprezintă vechime în muncă şi în specialitate. În acest mod, activitatea în gardă este cuantificată în beneficiul medicilor care o efectuează.
Noutăţi pentru rezidenţi
Există câteva noutăţi şi pentru medicii rezidenţi. În perioada de pregătire în specialitate, aceştia vor fi incluşi obligatoriu în linia de gardă, în unitatea sanitară în care efectuează stagiul de pregătire, dublând medicul de gardă şi efectuând o gardă cu o durată de 18/19 ore pentru completarea duratei normale a timpului de muncă.
Medicii rezidenţi, începând cu anul trei de rezidenţiat, pot fi incluşi în linia de gardă, pe specialităţi, la aprecierea şi pe răspunderea medicului şef de secţie, numai în situaţia în care în spital sunt organizate două linii de gardă în aceeaşi specialitate, efectuând atât garda pentru completarea duratei normale a timpului de muncă, cât şi gărzi în afara programului normal de lucru. Medicii rezidenţi, începând cu anul trei de rezidenţiat, vor putea fi incluşi în linia de gardă numai în specialitatea în care sunt confirmaţi ca medici rezidenţi pe răspunderea şi sub supravegherea medicului titular de gardă.
Începând cu anul IV de pregătire în specialitate, medicii rezidenţi pot fi incluşi în linia întâi de gardă efectuată în specialitatea în care au fost confirmaţi, în afara programului normal de lucru, cu respectarea limitelor de competenţă, aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, sub supravegherea unui medic specialist sau primar care efectuează gardă la domiciliu.