S-a extins urmărirea penală! Craioveanul acuzat anul trecut de propagandă jihadistă, „săltat”, din nou, de procurori

0
320

Procurorii DIICOT, însoţiţi de mascaţi, au descins, ieri, la domiciliul lui Constantin Luigi Boicea, de 18 ani, tânărul craiovean acuzat, în urmă cu un an, de propagandă jihadistă în favoarea ISIS. Oamenii legii l-au ridicat pe tânăr şi l-au dus la sediul DIICOT Bucureşti pentru a fi audiat. Aseară, DIICOT a anunţat că, începând cu anul 2015 şi până în prezent, tânărul a participat la activităţile de instruire şi pregătire desfăşurate on-line de organizaţia teroristă Daesh/Stat Islamic vizând utilizarea armelor de foc şi materiilor explozive, astfel că s-a extins urmărirea penală faţă de el.

boiceaProcurori din cadrul DIICOT Bucureşti, însoţiţi de mascaţi, au descins, ieri, în Craiova, la locuinţa lui Constantin Luigi Boicea, tânărul care anul trecut era „săltat” pentru propagandă islamistă. Oamenii legii i-au percheziţionat locuinţa, apoi l-au ridicat pe tânăr şi l-au dus la sediul DIICOT Bucureşti pentru a fi audiat.

Reamintim că, în decembrie 2015, Constantin Luigi Boicea, în vârstă de 17 ani la acea vreme, a fost pus sub acuzare şi reţinut pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă. El a fost apoi eliberat sub control judiciar, fiind supus şi unei expertize psihiatrice. Anchetatorii comunicau, la momentul respectiv, că tânărul a parcurs în mod accelerat etapele de radicalizare islamistă, arătându-şi chiar disponibilitatea de a deveni martir: „Boicea Luigi Constantin şi-a arătat disponibilitatea de a deveni martir al Statului Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care acesta acţionează, pentru a lupta alături de ei, cât şi prin sacrificiul său în state din Europa, la ordinul membrilor Statului Islamic. În acest sens, acesta s-a interesat de modul în care poate achiziţiona arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ şi de asemenea a studiat modalitatea în care poate fi construită artizanal o bombă. Totodată, a proferat ameninţări la adresa unor persoane publice, care au criticat acţiunile Statului Islamic, Boicea Luigi Constantin postând ameninţări pe site-urile unde aceştia apar”.

isisAseară, anchetatorii au comunicat că “prin ordonanţa din data de 06.12.2016, în conformitate cu dispoziţiile art.305 şi art.311 din Codul de procedură penală, procurorii DIICOT – Structura Centrală  au dispus extinderea cercetărilor, începerea şi continuarea urmăririi penale faţă de inculpatul BOICEA LUIGI CONSTANTIN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism, prev.de art.33 alin.2 lit.e) din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea şi combaterea terorismului”.