Dacian Cioloş: România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a migranţilor

0
152

Dacian Cioloş a declarat, la comisiile de afaceri europene, că cere susţinerea Parlamentului pentru mandatul cu care va reprezenta România la Consiliul European, precizând că România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a migranţilor, fiind nevoie de tratarea cauzelor migraţie. Mandatul premierului Dacian Cioloş la Consiliul European a fost avizat favorabil, ieri, de comisiile de afaceri europene ale Parlamentului, cu 28 de voturi “pentru”, două “împotrivă” şi o abţinere.

Premierul a spus că pe agendă sunt programate discuţii despre migraţie, lupta împotriva terorismului, dar şi despre întărirea uniunii economice şi monetare. “Pe agenda acestui Consiliu vor fi discuţii legate de migraţie, de lupă împotriva terorismului, vor fi discuţii legate de întărirea uniunii economice şi monetare, care vine în urma raportului celor cinci preşedinţie ai Comisiei, Consililui, Parlamentului, zonei Euro Grupului şi a Băncii Centrale Europene, care merg în direcţia unei întăriri a uninunii economice şi monetare şi Comisia o să pregătească câteva idei, câteva propuneri. Un alt subiect este întărirea pieţei interne cu câteva propuneri din partea Comisiei”, a spus premierul.

Dacian Cioloş le-a mai spus parlamentarilor că migraţia este o problemă “sensibilă” şi un test pentru Uniunea Europeană. “Prinicipala temă va fi cea legată de migraţie, un subiect cu sensibilitate politică şi care preocupă statele membre în momentul de faţă, aş spune că este chiar un test pentru Uniunea Europeană să-şi arate nu doar solidaritatea, dar şi capacitatea de a lua decizii pe subiecte mai sensibile. Până acum măsurile au fost concentrate pe efectele migraţiei şi mai puţin pe cauze şi elementul central al mandatului pe care vi-l propunem este acela ca România să continue să insiste pe nevoia de a trata cauzele migraţiei, de a le înţelege bine şi de a găsi măsuri pentru a ţine sub control cauzele migraţiei ilegale şi necontrolate”, a mai declarat Cioloş, precizând că România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare care nu ar rezolva problema de fond, ci doar cauzele.

De asemenea, privitor la audierea sa în comisiile de afaceri europene, Cioloş a spus că i se pare firesc să colaboreze cu Parlamentul şi că una din priorităţile acestui Guvern este de “a da o prezenţă proactivă a României în structurile europene”. “Mi se pare un gest firesc, de normalitate prezenţa mea aici, o dată ce eu însumi am fost mandatat de preşedintele României să particip la această reuniune a Consililui European, mi se pare firesc să avem acest, mai mult decât schimb de opinii, cer susţinerea Parlamentului pentru a susţine acest mandat în Consiliul European, un gest de normalitate cu atât mai mult cu cât una din priorităţile acestui Guvern este de a reda sau de a da o prezenţă proactivă a României în structurile europene şi această prezenţă proactivă presupune, din punctul meu de vedere, o colaborare între Executiv şi Legislativ şi această implicare a Parlamentului în problematica europeană nu poate să ne ducă decât la lucruri pozitive şi să dea mai multă greutate şi punctelor de vedere pe care reprezentantul României le susţine în Consiliu”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Este pentru prima dată când premierul, delegat de şeful statului să participe la Consiliul European, a fost audiat de comisiile de afaceri europene în legătură cu mandatul de reprezentare a României la Bruxelles. Subiectul participării la reuniunile Consiliului European a făcut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atât între fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul premier Victor Ponta, cât şi între Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Audierea, în premieră, a lui Dacian Cioloş are loc în baza legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern pe tema afacerilor europene, modificată în 2013.